eur:
389.65
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mi köze az alvásnak depresszióhoz?

A felnőttek optimális alvásideje hat-kilenc óra, és ennél akár többet alszik valaki, akár kevesebbet, rosszabb lesz a közérzete és hajlamosabb lesz depresszióra. Amerikai ideggyógyászok a most tartott alváskongresszuson számoltak be ezzel kapcsolatos vizsgálataikról.

A Minneapolisban tartott nemzetközi kongresszuson az alvás élettanával és kórtanával foglalkozó kutatók találkoztak. Charles Bae, a Cleveland Clinic Alvászavar Központjának ideggyógyásza és munkatársai 2008 januárja és 2010 májusa között tízezernél több átlagosan 52 éves ember alvási szokásait jegyezték fel.

A vizsgálati csoport résztvevőinek életminőség mérése, illetve esetleges depressziós hajlamának vizsgálata azt mutatta, hogy a napközben legjobb közérzetnek örvendő és depresszióra legritkábban hajlamos emberek azok voltak, akik átlagosan hat-kilenc órát aludtak éjszakánként.

A kutatók kiemelték: eredményeik újdonsága elsősorban az, hogy a sokat alvók között ugyanúgy több a depresszióval bajlódó, mint a keveset alvók csoportjában. Az előadás vitájában többen emlékeztettek arra, hogy az amerikai tudományos akadémia illetékes osztálya szerint az alvási igény rendkívül egyéni és nagy szórást mutat.

Ez a munkacsoport szerint azonban nem változtat azon, hogy az egészséges felnőttek optimálisnak tűnő átlagosan alvásideje hét-nyolc óra. Arra már korábban voltak széleskörű tanulmányok, hogy az éjszakánként alvással csupán néhány órát töltő emberek körében sok a pszichiátriai kezelést igénylő ember, de arra eddig nem volt jól ellenőrzött adat, hogy a hosszú alvás, hasonló gondokhoz vezethet.

Bae és munkacsoportja gondosan ellenőrzött adatokat értékelt. A vizsgálat résztvevői ismételten visszatértek ellenőrzésre és a kutatók figyelembe vették a megfigyelési alanyok családi állapotát, nemét, társadalmi helyzetét is. Az alvási idővel kapcsolatos fölismerések minden más szemponttól függetlenül egyformán érvényesültek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×