eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Késsel járnak a gyerekek iskolába

Friss brit felmérés szerint több ezer 13-15 éves gyerek lehet az országban, akik valamilyen fegyvert hordanak maguknál. Igaz, a korcsoportba tartozók többsége elismeri, nagyobb az esély arra, hogy önmaguknak okoznak vele sérülést, minthogy önvédelemre legyen szükségük.

A 10-15 éves, walesi és angol gyerekek bűnözéssel és a rendőrséggel kapcsolatos attitűdjét vizsgálta az a brit felmérés, amely felhívta a figyelmet arra, milyen ijesztő arányban hordanak maguknál kést a fiatalok.

Az adatok szerint százból egy 13-15 éves vitt magával kést tavaly, mikor elment otthonról, míg nyolcból egy megkérdezett állította, ismer olyat, aki hord magánál szúróeszközt.

Ha ez a minta az egész országra érvényes, az azt jelenti, hogy a korcsoportba tartozók közül akár 20 ezren is lehetnek, akik késsel járnak iskolába. A több mint 3700 résztvevővel készült British Crime Survey szerint ugyanakkor a megkérdezett gyerekek 69 százaléka elismeri, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kést viselők önmagukat sebesítik meg véletlenül, minthogy másoknak okoznának sérülést - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

Bántják egymást, de félnek az idősebbektől

A felmérés a gyerekek aggodalmaira is kitért. E szerint a fiatalok mintegy harmada tart az utcákon csoportokba verődött, idősebb tinédzserektől - ez az arány a felnőtt lakosság körében kevesebb, mint 27 százalék.

Az adatok szerint meglehetősen nagy arányban piszkálják és bántalmazzák egymást lelkileg a fiatalok. Ötből egy megkérdezett számolt be olyan esetről, ami különösen megijesztette, vagy elszomorította. Ezek az incidensek többnyire az iskolában történnek, jellemzően gúnyolódás, sértegetés, pénz vagy tárgyak követelésének formájában jelentkeznek, és a 10-12 éves fiúk körében a leggyakoribbak.

Négyből egy azonban hasonló sérelmeket tapasztal az interneten is: bántó üzeneteket kap, vagy kellemetlen, zavaró információkat tettek közzé róla a társai.

Az online bántalmazás az idősebb, 13-15 évesek körében jellemző, és gyakrabban érinti a lányokat, a tartósan beteg és fogyatékkal élő tanulókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×