INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kiderült, mitől lesz igazán méreg erős a csili

InfoRádió / MTI
Az extra erős is túl gyenge kifejezés az Ausztráliában, egy gilisztatenyésztő telep közelében termelt új csilifajtára: a termés annyira erős, hogy feldolgozásakor védőfelszerelést kell viselniük a munkásoknak.

A csilit termesztő Marcel de Wit az Australian Geographic című lapnak elárulta a titkot: a növényeket a gilisztafarm elhasznált vizével öntözik.

"Egyszerűen kegyetlenül erős. Amikor feldolgoztuk az új módszerrel trágyázott termést, vegyvédelmi ruhát és kesztyűt kellett viselnünk. Aki nem viseli a felszerelést, annak a keze két órán át ég" - mondta el terméseiről de Wit, aki The Chili Factory néven Sydneytől 90 kilométerre üzemelteti családi vállalkozását.

A gilisztatenyésztő farmról elfolyó víz növekedési hormonok és különleges baktériumok mellett kitint is tartalmaz. Ez utóbbi a rovarok páncélját alkotó anyag, amely többek között kozmetikumokban és gyógyszerekben szolgál keményítőként.

A Scoville-skála, azaz a csípős paprikafajták relatív kapszaicintartalmának mérésére használatos mértékegység szerint de Wit csilije 1,4 millió egységet tartalmaz. A skála az "aktív", vagyis csípő részek aránya alapján számszerűsíti az erőt. Az eddig ismert legerősebb Tabasco szósz is csupán harmincezer egységet tartalmaz.

De Wit elmondása szerint már kérelmezte, hogy termését a világ legerősebb csilijeként bejegyezzék a Guinness Világrekordok Könyvébe.

A címlapról ajánljuk