eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kiderült, mitől lesz igazán méreg erős a csili

Az extra erős is túl gyenge kifejezés az Ausztráliában, egy gilisztatenyésztő telep közelében termelt új csilifajtára: a termés annyira erős, hogy feldolgozásakor védőfelszerelést kell viselniük a munkásoknak.

A csilit termesztő Marcel de Wit az Australian Geographic című lapnak elárulta a titkot: a növényeket a gilisztafarm elhasznált vizével öntözik.

"Egyszerűen kegyetlenül erős. Amikor feldolgoztuk az új módszerrel trágyázott termést, vegyvédelmi ruhát és kesztyűt kellett viselnünk. Aki nem viseli a felszerelést, annak a keze két órán át ég" - mondta el terméseiről de Wit, aki The Chili Factory néven Sydneytől 90 kilométerre üzemelteti családi vállalkozását.

A gilisztatenyésztő farmról elfolyó víz növekedési hormonok és különleges baktériumok mellett kitint is tartalmaz. Ez utóbbi a rovarok páncélját alkotó anyag, amely többek között kozmetikumokban és gyógyszerekben szolgál keményítőként.

A Scoville-skála, azaz a csípős paprikafajták relatív kapszaicintartalmának mérésére használatos mértékegység szerint de Wit csilije 1,4 millió egységet tartalmaz. A skála az "aktív", vagyis csípő részek aránya alapján számszerűsíti az erőt. Az eddig ismert legerősebb Tabasco szósz is csupán harmincezer egységet tartalmaz.

De Wit elmondása szerint már kérelmezte, hogy termését a világ legerősebb csilijeként bejegyezzék a Guinness Világrekordok Könyvébe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×