eur:
401.21
usd:
366.92
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

A névtől függ a gazdagság?

A normann családnevűek gazdagabbak az átlagnál Nagy-Britanniában ezer évvel azután is, hogy őseik meghódították Angliát.

Gregory Clark, a Kaliforniai Egyetem professzora kimutatta, hogy a britek, akik 1858-ban tehetősségre utaló családnevűek voltak - például Percynek vagy Glanville-nek hívták őket, ami francia nemesi ősöket sejtet -, utódaikra örökíthették vagyonukat, mivel leszármazottaik 2011-ben még mindig jóval gazdagabbak, mint azok, akiknek a vezetékneve foglalkozás: Smith (Kovács), Shepherd (Juhász), Baker (Pék). Utóbbiak a XIV. században bukkantak fel, az előbbiek a XI. századig visszakövethetők.

Clark egészen a Domesday Bookig nyomozgatott, azaz - az 1066-os, hastingsi csatában győzedelmes - normann Hódító Vilmos földbirtok-nyilvántartásáig. Azt találta, hogy enyhült ugyan a vagyoni szakadék az idő múlásával, ám legalább tíz százalékkal tehetősebbek manapság is az országos átlagnál a normann származásra utaló nevűek.

Ráadásul - mutatta ki Clark - három évvel tovább élnek az átlagosnál, ami igen megbízható mutatója az adott csoport társadalmi-gazdasági helyzetének.

A "jó" családnevek: Balliol, Baskerville, Bruce, Darcy, Lacy, Mandeville, Venables - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×