INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Elkezdődött a szegedi Indóház tér felújítása

InfoRádió / MTI
Elkezdődött hétfőn a szegedi Indóház tér rekonstrukciója, a csongrádi megyeszékhely legnagyobb vasútállomása előtti terület előreláthatólag novemberre újulhat meg - közölte Nemes Szilvia, a beruházást koordináló Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. kommunikációs munkatársa.

A szakaszosan elvégzett munkák után az utasok biztonságosabban, gyorsabban, környezetbarát módon érhetik el céljukat. Az állomás épülete előtti tér díszburkolatot kap, és a forgalomtól elválasztott gyalogos zónává alakul - áll a cég közleményében.

A jelenlegi villamosmegálló közelebb kerül az épülethez, s vele párhuzamosan egy második peront is kialakítanak, hogy a végállomás egyszerre fogadhassa az 1-es és a 2-es vonal utasait. Mindkét fedett megálló gránit díszburkolattal és magas peronnal készül, így biztosítva az akadálymentes közlekedést.

A vasútállomás épülete előtti két öbölben parkosított pihenőhelyeket alakítanak ki ivókúttal, csobogóval és padokkal. A Szent Ferenc utca térre vezető része egységes térburkolatot kap, kibővítve a tér gyalogosfelületét. A parkolóhelyeket fasor szegélyezi majd.

Az 1-es villamosvonal rekonstrukciója a 2012-ig európai uniós támogatással megvalósuló, 29,5 milliárd forint értékű szegedi elektromos tömegközlekedés-fejlesztési projekt része. A kivitelezési munkákat az A-Sz-E Konzorcium végzi 4,9 milliárd forintért.

A villamosvonal felújításának két kulcseleme már elkészült, igaz, jelentős késéssel, és emiatt az önkormányzat 740 millió forintos kötbért követel a kivitelezőtől. Átadták a Boldogasszony sugárúti vonalszakaszt és a hozzá kapcsolódó Szent Ferenc utcai körforgalmat, a felújított villamospályát a Kossuth Lajos sugárúton, valamint a Rókusi csomópont többsávos jelzőlámpás körforgalmát.

Az idén a tervek szerint az Indóház tér felújítása mellett befejeződik a villamosvonal belvárosi szakaszának korszerűsítése is.

A címlapról ajánljuk