eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Újabb kórról állapították meg, hogy dohányzás is okozhatja

A dohányzás felelős a reumás ízületi gyulladások feléért - állapították meg svéf kutatók, azok körében ugyanis, akik genetikailag hajlamosak a fájdalmas autoimmun betegségre, a kockázatot tovább növeli a dohányzás.

A sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) leggyakrabban 40 és 60 éves kor között kezdődik, és háromszor gyakrabban fordul elő a nők körében, mint a férfiaknál.

A stockholmi Karolinska Intézet kutatói 1200 artritiszes, valamint 900 anélkül élő embert kérdeztek meg dohányzási szokásaikról. Úgy találták, hogy azoknál, akik legalább 20 éven át legalább napi 20 szál cigarettát szívtak, több mint két és félszer nagyobb valószínűséggel volt jelen egy, a sokízületi gyulladáshoz köthető peptid antitest, az ACPA.

A kutatók számításai szerint az ACPA jelű antitestre pozitív, súlyos artritiszes esetek 35 százalékának hátterében a dohányzás áll, míg az összes eset 20 százalékában okolható a cigarettázás. Azok körében, akik genetikailag hajlamosak voltak a betegségre, az ACPA-ra pozitív esetek 55 százalékában volt felelős a dohányzás.

Az elemzésből ugyanakkor az is kiderült, hogy amennyiben valaki abbahagyta a dohányzást, a kockázat mértéke visszaesett a szokásos szintre.

A jelentést a British Medical Journal (BMJ) egyik szakkiadványa (Annals of the Rheumatic Diseases) kedden közölte internetes változatában, ennek alapján ismertette a The Daily Telegraph című brit napilap.

Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Összecsapások alakultak ki Franciaország csendes-óceáni szigetén, ahol a szeparatista mozgalom tagjai régóta Új-Kaledónia elszakadását követelik. A közelmúltban három alkalommal is népszavazást tartottak a tengerentúli területen, ám akkor az önállóságot követelő hangok elbuktak. A mostani események azt mutatják, hogy az elszakadás vágya még mindig ott van a helyiekben és akár elhozhatja egy új ország létrejöttét a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×