eur:
398.6
usd:
363.92
bux:
74215.73
2024. október 9. szerda Dénes

A gének miatt nem tudjuk abbahagyni az evést?

Egérkísérletekben közvetlen összefüggést találtak brit kutatók az FTO jelű gén adott változatának jelenléte és a túl sok evés, illetve az elhízás között. A brit orvosi kutatások tanácsa és a Wellcome Trust által támogatott eredeti tanulmány a Nature Genetics című szakfolyóiratban jelent meg.

Az FTO jelű gént korábbi kutatások már összefüggésbe hozták az elhízással. Azok a felnőttek, akik az FTO-gén bizonyos változatából két kópiát hordoznak - körülbelül minden hatodik ember - nagyobb kockázattal szednek fel némi túlsúlyt, átlagosan három kilogrammot.

Az adott génből két kópiát hordozóknak 70 százalékkal nagyobb esélye van az elhízásra azokhoz képest, akiknél az egyik kópia ilyen vagy egyik sem.

A most ismertetett állatkísérletben azt találták, hogy 20 hét elteltével az FTO-gén két kópiáját hordozó nőstény egerek 22 százalékkal, a hímek pedig 10 százalékkal súlyosabbak voltak, mint a normál génváltozatot hordozó egerek.

Korábbi kutatásokban a Düsseldorfi Egyetem munkatársai inaktiválták az elhízással összefüggésbe hozott FTO-génváltozatot kísérleti egerekben. Megállapították, hogy ezek az egerek gyorsabban égették el a szervezetükbe bevitt energiát, több evés és kevesebb mozgás mellett sem híztak el.

A tanulmányban az FTO-gén nélküli egerek vékonyak maradtak, mert sok energiát égettek el, ami azt jelzi, hogy ez a gén közvetlen szerepet játszhat az anyagcsere szabályozásában.

Címlapról ajánljuk
N. Rózsa Erzsébet: éleződik a helyzet a Közel-Keleten, de senki nem akar háborút
Aréna

N. Rózsa Erzsébet: éleződik a helyzet a Közel-Keleten, de senki nem akar háborút

Minőségi ugrás az izraeli–iráni konfliktusban, hogy Irán rakétákkal lövi Izraelt, de Teherán nem akar háborút – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa. N. Rózsa Erzsébet beszélt az iráni atomprogram állásáról, a párhuzamos hadseregről és az arab ország álláspontjáról is.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×