eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Autómentes hétvége az Európai Mobilitási Héten

Critical Mass-felvonulást, autómentes hétvégét, alternatív autó show-t és sok más rendezvényt szerveznek a fővárosban és országszerte az Európai Mobilitási Hét alkalmából szeptember 16. és 22. között.

Az idén kilencedik alkalommal megrendezett mobilitási hét célja a környezet- és egészségbarát közlekedési alternatívák népszerűsítse a személygépkocsi-használattal szemben. Az idei rendezvénysorozat - Közlekedj okosabban, élj egészségesebben! mottóval - kiemelten azokra a káros hatásokra szeretné felhívni a figyelmet, amelyeket a városi közlekedés jelenlegi tendenciái gyakorolnak az emberek egészségére.

A hét folyamán minden nap egy-egy téma köré szerveződik.

Csütörtökön, a közösségi közlekedés napján reggel "eljutási versennyel" indult a mobilitási hét Budapesten: a résztvevők vonattal, metróval, busszal, bringával és autóval próbáltak majd bejutni a legrövidebb idő alatt a belvárosba. Este a Vígszínház mellett kerül sor az őszi Bringázz a Munkába! kampány nyitórendezvényére, egy biciklis utcabálra.

Péntek a gyalogos utcák napja lesz, melyhez újabb láncszem, a Baross utca csatlakozik a belváros sétálóutcarendszeréhez. A kerékpárosklub "kormányzati eljutási versenyt" szervez, és kiderül a Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer - egy várhatóan 2011 nyarán a belvárosban induló ingyenes biciklikölcsönző hálózat - végleges nevére kiírt pályázat eredménye is.

Szombat-vasárnap rendezik meg az autómentes hétvégét, és az azzal egybekötött évadnyitó színházi fesztivált az Andrássy úton. Hétfőn A városi közlekedés alternatívái címmel tartanak szakmai fórumot, míg kedden, az ésszerű autózás napján alternatív autóshow-ra várják az érdeklődőket a Nyugati téri óránál. Végül szerdán országszerte több település is csatlakozik az Európai Autómentes Naphoz.

Szintén az Európai Autómentes Napon kerül sor az immár hagyományos bringás felvonulásra, a Critical Massra. A várhatóan több tízezres nagykörúti felvonulás után a szervezők az Erzsébet téri Gödörnél fórumbeszélgetésre várják a budapesti listát állított pártok főpolgármester-jelöltjeit.

A mobilitási héten - a budapesti kerületeket külön számolva - összesen 95 magyarországi településen zajlanak majd programok. A budapesti eseményekről a www.mobilitasihetbudapest.hu, a más városokban tartott programokról a www.mobilityweek.eu/cities/participants.php?country=Hungary&id_country=HU internetes címen érhető el részletes információ.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×