eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A magyar férfi vágyik az apaságra, de a döntést a nőre hagyja

A magyar férfiak szerint a gyermek születéséről kizárólag a nő dönt, noha a megkérdezettek többsége érettnek érzi magát az apaságra - derül ki a Generali biztosító által végzett kutatásból. Schaub Erika, a társaság személybiztosítási üzletágának igazgatója szerint, a nők félelmét az anyaságtól, a gyermekvállalás halogatását vagy elutasítását elsősorban az anyagiak befolyásolják.

A Generali által végzett fókuszcsoportos kutatás meglepő eredményt mutatatott: a férfiak a nőknél lényegesen nyitottabbak a gyermekvállalásra, sőt, természetesnek tartják az "egy gyerek, nem gyerek" elvet - közölte a biztosító üzletág-igazgatója.

A nők viszont félnek a szüléstől, és ez az érzés olykor felülkerekedik az örömükön is. Tartanak ugyanis attól, hogy anyagi és egzisztenciális nehézségeket okozhat a gyermekvállalás. Emellett a nők az egészségügyi gondok miatt is aggódnak - mondta el Schaub Erika.

Az anyagi nehézségek és a munkahelyvesztés miatti félelem a férfiaknál is előfordult, de koránt sem volt olyan hangsúlyos, mint a leendő anyáknál.

Mindezek ellen a legjobb védekezés, hogy időben elkezdenek takarékoskodni, de ennek Magyarországon még nincs nagy hagyománya; az emberek fiatalabb korukban még nem gondolnak ilyesmire.

A kor szempontjából vizsgálva a kérdést azt állapította meg a kutatás, hogy minél fiatalabbak voltak a megkérdezettek, annál nagyobb volt bennük a félelem. De nem csak a kor, hanem a lakóhely és a rosszabb jövedelmi viszonyok is befolyásolták a döntést.

A kapcsolatok szilárdságát alapul véve szintén a férfiak voltak a vállalkozóbbak a gyermekvállalásra. A nők viszont attól tartottak, hogy a viszonyukban jelentkező gondok a gyermekvállalásnál is problémákat okoznak, vagy hogy egyedül maradnak a szülés után.

Az is tendencia Magyarországon, hogy sokan csak élettársi kapcsolatban élnek, ami szintén negatívan hat a szülési kedvre - tette hozzá az igazgató.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×