eur:
398.89
usd:
360.32
bux:
74128.78
2024. október 2. szerda Petra

Nem túlzás napi négy-öt liter folyadékot inni kánikulában!

Itt a kánikula, ilyenkor fokozottan kell ügyelnünk a folyadékveszteség pótlására. A hőségben akár napi négy-öt liter folyadékra is szükségünk lehet, kiváló utánpótlás erre az eredendően tiszta, ásványi anyagokat tartalmazó természetes ásványvíz.

Igazi kánikulai nap ugyan még kevés volt ebben az évben, de olyankor fontossá válik az emberi szervezet megfelelő hidratációja. A víz létfontosságú szerepet játszik az élet és az egészség szempontjából, kulcsfontosságú testünk helyes működésében. A víz biztosítja a vérkeringést, a szükséges tápanyagok felszívódását, szállítását, valamint az állandó belső hőmérsékletet.

A nyári meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot. Fokozottabban izzadunk, ami a nagyobb só- és folyadékvesztéssel jár. Felbomlik a szervezet ionháztartásának egyensúlya, a veszteséget pedig pótolni kell, ezért nyáron mindenkinek, de elsősorban az időseknek, a gyermekeknek és a szabadban fizikai munkát végzőknek rendszeresen és sokat kell inniuk.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szakértőinek ajánlása szerint a 14 évesnél idősebb kamasz, felnőtt és idős férfiaknak legalább 2,5 liter, a nőknek két liter vizet kellene fogyasztani naponta, átlagos hőmérséklet és átlagos fizikai aktivitás mellett. Ez a mennyiség a hőség hatására akár meg is duplázódhat.

Vízigényünk kielégítésre az egyik legalkalmasabb folyadék a természetes ásványvíz, mert eredendően tiszta, ásványi anyagokat tartalmaz, kalóriát viszont nem - hangsúlyozza a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács.

Az ásványvíz kiváló szomjoltó, jó ízű, emellett számos, táplálkozásfiziológiailag fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, a szervezet számára könnyen feldolgozható és beépíthető formában. Az ásványvíz az éhségérzetet is csillapítja.

A fogyasztók egyre inkább felismerik az egészséges táplálkozás fontosságát, értékelik az ásványvíz táplálkozás-fiziológiai tulajdonságait. Az ásványvíz elvesztette korábbi luxus jellegét, és mindennapi fogyasztási cikk lett: az egy főre eső fogyasztás, amely a kilencvenes évek elején 3 liter/fő/év körül volt, 2009-ben elérte a fejenkénti 110 litert. A hazai ásványvízfogyasztás az átlagos európai 125 literes mértékkel összevetve így az erős középmezőnybe tartozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A Hezbollah újabb rakétatámadásokat indított Izrael ellen

A Hezbollah libanoni síita milícia újabb rakétatámadásai érték Észak-Izraelt az izraeli hadsereg (IDF) libanoni szárazföldi hadműveletének második napján, szerdán is - közölte az IDF.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 04:50
×
×
×
×