eur:
387.57
usd:
357.01
bux:
68222.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Mi történt a világsztár fiával Kambodzsában?

A törvényszéki orvos szakértői vizsgálatok arra utalnak, hogy mégsem Errol Flynn legendás hollywoodi filmsztár fiának földi maradványait találták meg Kambodzsában.

Két amatőr kutató, a brit Keith Rotheram és az ausztrál David McMillan közölte márciusban, hogy rábukkantak a kambodzsai háború idején, négy évtizede eltűnt Sean Flynn fotóriporter földi maradványaira. Bejelentésüket a sajtó nagy érdeklődéssel fogadta, de számos szakértő óvatosan reagált.

Egy állkapocs és egy combcsont került elő az ázsiai ország középső részén fekvő Kampongtyam tartományban talált tömegsírból. A kutatók a csontokat átadták az Egyesült Államok phnompeni nagykövetségének, hogy elvégezhessék a szükséges szakértői vizsgálatokat. Egy helybeli azt mondta a két műkedvelő régésznek, hogy látta, amint a vörös khmerek 1971-ben ezen a környéken kivégeztek egy foglyot, akire ráillett az ifjabb Flynn személyleírása.

Az amerikai védelmi minisztérium hadifoglyok és eltűnt személyek felkutatásáért felelős parancsnokságának (JPAC) szakemberei később más emberi maradványokat is találtak a feltárt körzetben. Wayne Perry, a JPAC phnompeni szóvivője szerdán úgy nyilatkozott, hogy mégsem Sean Flynn maradványaira akadt rá a két amatőr kutató. "A csontokból vett DNS-mintákat összehasonlítottuk a Flynn családtól kapott mintákkal, és nem egyeznek" - magyarázta. A többi keresett katona kilétét nem hozta nyilvánosságra.

Az övezet, ahol az emberi maradványokat megtalálták, közös sírt rejt, ahol bizonyára elföldelték azt a mintegy tucat külföldi újságírót is, akit az 1970-es évek elején a vörös khmerek meggyilkoltak - vélekednek egyes források.

Az ifjú Flynn, az akkor 28 éves fotóriporter sorsa azóta rejtély, hogy 1970-ben elfogták egy másik újságíróval és közeli barátjával, Dana Stone-nal. Legalább 37 újságíró vesztette életét vagy tűnt el, miközben tudósított az Egyesült Államok által támogatott Lon Nol-kormány és az észak-vietnamiak által segített vörös khmerek közötti fegyveres konfliktusról.

Sean Flynn, aki színész volt, mielőtt fotósnak állt, és apja, Errol Flynn, a Robin Hood kalandjainak felejthetetlen hőse úgy hasonlított egymásra, mint két tojás. A fiú életét több dokumentumfilm és könyv is feldolgozta, többek között a Two of the Missing, amely hasonló sorsra jutott kollégáinak állított emléket.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ki ne emlékezne a 2021-es mémrészvény őrületre, amikor a Gamestop és az AMC vezetésével számos részvény produkált elképesztő emelkedést néhány nap alatt. Három évvel később ismét újjáéledt az őrület, miután a rali atyjaként emlegetett Keith Gill hosszas kihagyás után ismét aktív volt a közösségi médiában, ez pedig elindította a spekulációt a kisbefektetők részéréről. Az árfolyammozgások csak ezen a héten máris több milliárd dolláros veszteségeket okoztak a shortosoknak, az őrület azonban tartogat néhány kedvező lehetőséget azok számára is, akik nem kívánnak közvetlenül kitettséget szerezni ezekben a részvényekben, ezek közül a lehetőségek közül mutatunk most néhányat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×