eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Megtalálták az Indiai-óceánon viharba került vitorlázó tinilányt - videó

Sikerült kapcsolatba lépniük az Indiai-óceánon vészjeleket leadó Abby Sunderlanddel, aki él és jól van - közölte pénteken a repülőgépen felkutatására indult mentőcsapat szóvivője. A 16 éves amerikai lány több mint öt hónapja indult el egyedül Föld körüli vitorlásútra 40 lábas hajójával.

Abby Sunderlanddel csütörtökön szakadt meg a kapcsolat, miközben műholdas telefonon beszélt a családjával és az őt segítő csapattal.

A család felvette a kapcsolatot az amerikai kormánnyal és segítséget kértek a kutatáshoz. A Qantas ausztrál légitársaság elindított egy bérelt repülőgépet, hogy segítsenek Abby keresésében.  Három hajó is a helyszínre tart, de a leggyorsabb is legföljebb szombaton érhet oda.

A felkutatására induló repülőnek végül sikerült rádiókapcsolatba lépnie a lánnyal. A mentőcsapat szóvivője szerint Abby él és jól van, és úgy tűnik a hajó is épségben megúszta a vihart, de az árbóc kidőlt.

A lány fivére, Zac Sunderland, aki tavaly, 17 évesen vitorlással egyedül megkerülte a Földet, az egyik kaliforniai rádióállomásnak elmondta: amikor a vonal a beszélgetés közben megszakadt, Abby éppen komoly viharról számolt be, majd nem sokkal ezután leadott két segélyhívó jelet. Zac közölte, hogy húga tapasztalt vitorlázó, bár az Indiai-óceán nagyon veszélyes.

 Az ausztrálok híres földkörüli vitorlázója, Ian Kiernan viszont megkérdőjelezte Abby útjának alapos előkészítését a Sky News televízióban. Szerinte Abbynek nem lett volna szabad az évnek ebben a rendkívül viharos időszakában a térségben hajóznia.

A 40 lábas, Wild Eyes nevű vitorlás helyzetét meghatározták: Madagaszkártól több mint 3000 kilométerrel keletre, és ugyanekkora távolságra Ausztráliától nyugatra vesztegel.

A lány édesanyja Mary Ann Sunderland az ausztrál Daily Telegraphnak nyilatkozva azt mondta: amikor utoljára beszéltek, Abby 8-10 méter magas hullámok közt, óránként hatvan kilométeres szélben hajózott, de nem tűnt kétségbeesettnek.


Abby Sunderland rekordot akart dönteni azzal, hogy legfiatalabb lányként megszakítás nélkül körbevitorlázza a Földet. Ez nem sikerülhetett, miután áprilisban a hajóját javítani kellett, így kényszerpihenőt tartott a fokvárosi kikötőben. Az utat ennek ellenére folytatta.

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×