eur:
397.4
usd:
355.79
bux:
74580.31
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Harmadik napja víz alatt áll Boldva cigánytelepe

Az Ördög-patak áradása miatt már harmadik napja víz alatt áll a Borsod megyei Boldva cigánytelepe; a település végén mintegy száz házat öntött el a víz, és kedd délután egy nyúlgát építésével próbálták a falurészt megmenteni a további árhullámtól.

Az MTI tudósítójának vízügyi szakemberek a helyszínen azt mondták: kevés a homok, 25 tonnát kaptak reggel, és további 50 tonnát ígértek, de még nem érkezett meg, mert a homokbányák "nem győzik a megrendelést". A romatelep utcáin derékig ér a víz, a házak többségéből már kiköltöztették a lakókat, de néhány lakásban több gyermeket is lehetett látni az ablakokban.

Az utca két végén folyamatosan szivattyúznak, az emberek homokzsákokat pakolnak teherautókról.

A szakemberek szerint húsz centit apadt ugyan a víz, de a Bódva áradása miatt újabb hullámra kell számítani. A legnagyobb kár azonban az árhullám levonulása után jelentkezik majd, ugyanis a rossz minőségű építőanyagokból, alap nélkül épült házak többsége meggyengült.

Hétfőn Boldván járt Bajnai Gordon ügyvezető kormányfő, és azt mondta, a borsodi település európai uniós pályázat segítségével megoldhatja a folyamatosan visszatérő árvízi gondokat. Egy záportározó megépítésére már pályázott az önkormányzat, de ennek megépítéséhez egy vagyonkezelői dokumentum kell még.

Címlapról ajánljuk
Csak akkor lehet koalícióképes a Szabadságpárt, ha az elnök kimarad
szakértő az osztrák választás után

Csak akkor lehet koalícióképes a Szabadságpárt, ha az elnök kimarad

A 2019-es választások eredményéhez képest a Szabadságpárt rekordot ért el, hiszen 13 százalékkal tudta növelni szavazatainak arányát. A jelenlegi kormánypárt, a Néppárt ugyanakkor 12 százalékot vesztett. A kérdés viszont az, hogy miként lehet ezekből a számokból alkuerőt, koalíciót felépíteni, és ha ezt a kérdést tesszük fel, akkor már több probléma merül föl - értékelte Kiss J. László, a Corvinus Egyetem tanára a vasárnapi osztrák választás eredményét az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×