INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A Halál is lehet családnév Kínában

InfoRádió / MTI
A Halál is lehet családnév Kínában - derül ki a szokatlan és olykor bizarr családnevek mintegy 2000 nevet tartalmazó gyűjteményéből.

A világ legnépesebb országában az emberek többsége mindössze száz gyakran használt családnéven osztozik, ezek közül is a leggyakoribb a Li, a Vang és a Csang. Azonban a dél-kínai Csianghszi tartományban élő Cseng Jing-lien húsz évvel ezelőtt olvasott egy Kísértet nevű emberről, és ettől kezdve gyűjteni kezdte a ritka és kínai szokásoknak is gyakran ellentmondó vezetékneveket.

A kínaiak többsége hisz a nevek sorsot meghatározó erejében, ezért elsősorban olyan neveket választanak, amelyek szerencsét, egészséget és gazdagságot hoznak viselőjének.

Ezért is furcsa, ha valakit Nullának (Ling), Ecetnek (Cu) vagy Egynek (Ji) hívnak. A CCTV állami televízió riportja szerint Cseng újságcikkek, könyvek és egyéb írásos dokumentumok alapján mintegy kétezer ritka családnevet gyűjtött össze.

Kínában is engedélyezett a névváltoztatás, a beszámolóban azonban nem tértek ki arra, hányan éltek a lehetőséggel azok közül, akik elég szerencsétlenek voltak ahhoz, hogy például Halálnak szülessenek.

A címlapról ajánljuk