eur:
389.65
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Helyes étrenddel - az ekcéma ellen

Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger - az ekcéma tünetei jelentkezhetnek már kisgyermekkorban is, a panaszok pedig sok esetben végig kísérik a beteg életét. Nem árt azonban tudni, hogy a tünet súlyosságát az étkezés is befolyásolja.

Az ekcéma két típusa ismert. Kontaktekcéma esetében a panaszokat valamilyen külső tényező, sok esetben a hétköznapok során gyakran használt tárgy váltja ki - magyarázza Babai László prevenciós szakértő. Vörös folt, kiütés jelentkezhet például valamely ékszer, kozmetikum, esetleg nadrággomb bőrrel való érintkezési helyén.

A másik típus, az atópiás dermatitisz genetikailag hajlamos személyeknél alakul ki. A kiváltó okok máig ismeretlenek, kialakulásában az öröklődés mellett feltehetően fontos szerepet játszik a stressz és az étkezés is. Az ekcéma és a táplálkozás kapcsolatáról tehát ez utóbbi, az atópiás dermatitisz esetében beszélhetünk.

Javulás és rosszabbodás

Az atópiás dermatitisz esetében a betegek gyakran számolnak be arról, hogy tüneteik a korábban eredményesen alkalmazott gyógykezelés ellenére, látszólag minden ok nélkül, bizonyos időszakokban intenzívebben, máskor alig észrevehetően jelentkeznek.

A stressz például közismerten rontja az ekcémás betegek állapotát. Nyáron, a napfény hatására pedig sokan számolnak be tüneteik javulásáról. A panaszok bizonyos élelmiszerek fogyasztását követően is fellángolhatnak.

Amikor az ekcémát kiváltó élelmiszert keresik, a betegeket sajnos - alapos kivizsgálás nélkül is -- gyakran tiltják el bizonyos élelmiszerek fogyasztásától, vagy egyoldalú diétát írnak elő számukra, amely hosszú időn keresztül hiánytüneteket is okozhat.

A diéta összeállítása előtt ezért első lépésben mindig a panaszokat okozó élelmiszer azonosítására van szükség. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy az ekcémás tünetek hátterében bizonyos táplálék(ok)kal szembeni túlérzékenység áll, a kezelőorvos elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Az IgE ellenanyag mérésével kimutatható az ételallergia.

Kevésbé ismert, hogy a tünetek fellángolását immunmodulált étel-intolerancia is okozhatja, ilyenkor szükséges az IgG szint mérése is. Ez esetben az ekcémás betegek kezelésében - egyéntől függően - akár jelentős javulás is érhető, ha a panaszokat kiváltó ételeket az étrendből kizárjuk.

A gyógyulás sikere: kontroll a betegség felett

Tapasztalataink szerint a betegeknél a legtöbb esetben csak az IgE szint mérése történik meg. Negatív lelet esetén azonban a páciens kénytelen továbbra is a gyógykezelés és a napfény jótékony hatásában bízni.

Nem ritka, hogy a betegek már gyermekkoruktól kezdődően küszködnek a kiszámíthatatlan időközönként fellángoló, olykor az elviselhetetlenségig fokozódó viszketés érzésével, így érthető módon szeretnének valamilyen magyarázatot kapni tüneteik eredetéről. Az immunmodulált ételintolerancia egy lehetséges ok, mely a panaszokat kiválthatja. Segítségével személyre szabott étrend állítható össze, mely esélyt nyújthat a gyógyulásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×