eur:
387.03
usd:
355.92
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Segítünk választani: milyen energiatakarékos izzót vegyünk?

16 kompakt (energiatakarékos) fénycső tesztje olvasható a Kosár magazin új számában. A komoly laborháttérrel készült nemzetközi tesztben vizsgálták a megtérülési időt, a hidegben működést, a színhűséget, a fénykibocsátást és a tartósságot. A tesztelt termékek komoly különbségeket mutattak, a legjobb egy hazai gyártású termék lett.

Az Európai Bizottság 2008-as határozata alapján 2012-ig minden hagyományos, izzószálas villanykörte gyártása fokozatosan megszűnik az EU-ban. Jelenleg 75 wattos és nagyobb izzókat már nem lehet előállítani.

A határozat megszületésének elsődleges indoka az energiatakarékosság, s azon keresztül a klímavédelem ügye. Sok szempontból, sokan vitatják azonban a hagyományos izzókat Európából száműző intézkedést. A kérdések egy részét pedig csak a közeljövő műszaki fejlesztései rendezhetik majd megnyugtatóan.

A kompakt fénycsövek két legfontosabb, fölényes előnye: az energiatakarékosság és a tartósság. A kompakt izzók egyhuzamban történő, tartós használatnál azonban az arra érzékenyeknél szemfáradás, fejfájás léphet fel. Joggal lehet ugyanakkor abban reménykedni, hogy a jobb minőségű kompakt fénycsöveknél a fejlesztések során ki lehet küszöbölni ezeket a hatásokat.

Gyakran említett kritika, hogy a kompakt csövek fénye nem adja vissza a dolgok eredeti színét, mert a színkibocsátási karakterisztikája eltér a természetes fényétől. Az azonban mára kiderült, hogy e hatás a fénycsövek minőségével fordítva arányos, azaz a fejlettebb fénycsövek színkibocsátása jelentősen kedvezőbb. Másrészt az erre különösen érzékenyeknek a halogén izzók használatát lehet javasolni.

Néhány érdekesség a Kosár magazin tesztjéből:
- az izzók névleges teljesítményénél a mért teljesítmény több esetben közel 10 százalékkal szerényebb volt, akadt ugyanakkor több "túlteljesítő" fénycső is;
- még érdekesebb a névleges és a számított élettartamot megvizsgálni: van olyan termék, amely 15 évet ígér, de a teszt tanúsága szerint mindössze másfél évig "húzza", emellett két másik izzó is jelentősen elmarad az ígértektől;
- a takarékos fénycsövek jellemzően 1000 és 2000 Ft közötti összegért vásárolhatóak meg, a győztes azonban mindössze 999 Ft-ért beszerezhető.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×