eur:
394.46
usd:
369.27
bux:
65566.74
2024. április 23. kedd Béla

Füstszűrővel vagy anélkül - mindenhogy káros a cigaretta

A Napi Gazdaság cikke szerint a válságban élénk az érdeklődés az olcsóbb, kisebb adótartamú sodort cigaretta iránt. A nemzetközi vizsgálatok azt mutatják, azoknak, akik ilyet szívnak, 25 százalékkal több füst kerül a szervezetébe, mint a hagyományos cigaretta fogyasztásával. Mucsi János tüdőgyógyász szerint nincs pontos adat a sodort cigaretta ártalmasságáról, de szerinte nem is ez a fontos, hanem az a tény, hogy káros.

A leszokni nem tudók közül sokan sodorják maguknak a cigarettát, így káros szenvedélyükre sokkal kevesebbet kell költeniük, mintha az előregyártottat vásárolnák meg - mondta az InfoRádiónak Mucsi János tüdőgyógyász, aki saját praxisában is számos ilyen pácienssel találkozik.

A dohányos maga dönti el, hogy tesz-e a sodort cigarettába füstszűrőt vagy sem. Ha nem, a dohányzás során több nikotin jut a szervezetébe, így lehetséges, hogy kevesebbet szív, mint akkor, ha olyan cigarettát választ, amelyben van füstszűrő, ami valamennyit biztosan felfog a dohány és a papír égése során keletkező káros anyagokból - magyarázta a szakorvos.

Mucsi János szerint ezt nem is érdemes mérlegelni, hiszen a lényeg az, hogy a dohányzás mindenféle formája káros az egészségre.

És a vízipipa:

A tüdőgyógyász megdöbbentő adatokat sorolt a vízipipázással kapcsolatban is: aki egyszer kipróbálta a dohányzásnak ezt a formáját, nyolcszor nagyobb eséllyel próbálja ki a cigarettát is, ezért érthetetlen, hogy ebbe az eszközbe való dohányt miért nem terheli jövedéki adó - magyarázta.

Márpedig vízipipázáskor rengeteg füst keletkezik, annyi, mint 100-200 cigaretta elszívása során. A füstben ráadásul rendkívül sok a szén-monoxid, ami a szervezetbe jutva kétszer annyi hemoglobint akadályoz meg az oxigénszállításban, mint cigarettázáskor - fejtegette a szakorvos.

Vízipipázás során rákkeltő anyagokból is hihetetlen mennyiség keletkezik: bizonyos policiklikus aromás rákkeltő szénhidrogénekből 50-szer több szabadul fel, mint egy szál cigaretta elszívásakor.

A szakértő - saját méréseire hivatkozva - azt is elmondta: meglepően sok szálló por is keletkezik vízipipázás során: az ilyenkor kilélegzett levegőben az egészségügyi határértéket százszorosan meghaladó mennyiség is lehet az ilyen részecskékből, amelyek nemcsak a tüdőbe jutnak be, hanem az erek falán áthatolva a szervezet bármely részébe elkerülhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×