INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A testtartás elárulja, "merre" gondolunk

InfoRádió / MTI
Aki a múlton vagy a jövőn elmélkedik, nem csupán gondolatban tesz időutazást - a teste is abba az irányba mozog, ahol képzeletének eseményei épp játszódnak. A jövőbeliek esetében előre, a múltbelieknél pedig hátra - állapították meg skót pszichológusok húsz önkéntesen végzett kísérletük alapján.

Ezek szerint a tér és idő észlelése és feldolgozása még szorosabban összefügg az agyban, mint eddig hitték - írta a kutatócsoportot vezető Lynden Miles, az Aberdeeni Egyetem tudósa a Psychological Science című szaklapban.

A résztvevőknek csukott szemmel kellett egy négy évvel korábbi eseményre emlékezniük, illetve a négy év múlva bekövetkező jövőt elképzelniük. A bal térdre erősített mozgásérzékelő közvetítette a személyek mozgását. Azok, akik gondolatban a jövőbe utaztak, enyhén előredőltek, míg azoknál, akik a múltat élték át, inkább hátrahelyeződött a súlypont.

Azt még nem sikerült tisztázni, hogy például az időben távol eső élmény elképzelése hevesebb mozgást vált-e ki, mint a közelebbi. A kutatók arra is kíváncsiak, hogy minden emberre egyformán érvényes-e megállapításuk, vagy akadnak-e kulturális különbségek.

Különösen izgalmas lenne a Chilében honos ajmara nép tagjait e szempontból megvizsgálni, ugyanis az ő képzeletükben a múlt az ember előtt, a jövő pedig mögötte helyezkedik el.

A címlapról ajánljuk