eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A testtartás elárulja, "merre" gondolunk

Aki a múlton vagy a jövőn elmélkedik, nem csupán gondolatban tesz időutazást - a teste is abba az irányba mozog, ahol képzeletének eseményei épp játszódnak. A jövőbeliek esetében előre, a múltbelieknél pedig hátra - állapították meg skót pszichológusok húsz önkéntesen végzett kísérletük alapján.

Ezek szerint a tér és idő észlelése és feldolgozása még szorosabban összefügg az agyban, mint eddig hitték - írta a kutatócsoportot vezető Lynden Miles, az Aberdeeni Egyetem tudósa a Psychological Science című szaklapban.

A résztvevőknek csukott szemmel kellett egy négy évvel korábbi eseményre emlékezniük, illetve a négy év múlva bekövetkező jövőt elképzelniük. A bal térdre erősített mozgásérzékelő közvetítette a személyek mozgását. Azok, akik gondolatban a jövőbe utaztak, enyhén előredőltek, míg azoknál, akik a múltat élték át, inkább hátrahelyeződött a súlypont.

Azt még nem sikerült tisztázni, hogy például az időben távol eső élmény elképzelése hevesebb mozgást vált-e ki, mint a közelebbi. A kutatók arra is kíváncsiak, hogy minden emberre egyformán érvényes-e megállapításuk, vagy akadnak-e kulturális különbségek.

Különösen izgalmas lenne a Chilében honos ajmara nép tagjait e szempontból megvizsgálni, ugyanis az ő képzeletükben a múlt az ember előtt, a jövő pedig mögötte helyezkedik el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×