eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Akiknek megtiltanák a lombikbébi-programot

Nem végezne mesterséges megtermékenyítést egy igen befolyásos brit orvoscsoport azoknál a nőknél, akik túl sok alkoholt fogyasztanak.

A magzati alkoholbetegség alacsony intelligenciaszintet, retardáltságot, viselkedési problémákat vagy az arc deformálódását eredményezi a születendő gyermeknél a későbbiekben. Mindez következménye lehet annak, ha a várandós nő túl sok alkoholt fogyaszt.

Márpedig erre lehet számítani azoknál az anyáknál, akik a terhességük előtt nem képesek mértéket tartani az ivásban. A European Society of Human Reproduction and Embryology nevű nemzetközi társaság szerint épp ezért a lombikbébi programokat végző orvosoknak vissza kellene utasítani a kezelést azok esetében, akik túl sokat isznak.

A brit hivatalos ajánlások szerint mértékletes alkoholfogyasztásnak a nők esetében a napi két, legfeljebb három egység alkohol számít, heti két alkoholmentes nappal. A férfiak esetében napi három-négy egység a szint, de itt is elvárható két italozás nélküli nap. Egy normál pohár bor két egységnek számít, egy nagy pohár azonban már háromnak.

A túl sok alkohol megakadályozhatja a fogamzást, így gyakran éppen e káros szenvedély miatt kell a mesterséges beavatkozást igényelniük a nőknek.

A várandós nőknek egyáltalán nem ajánlják a szeszesital fogyasztását, de ha mégis, legfeljebb egy egységet javasolnak a szakemberek, maximum hetente két alkalommal.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×