INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Akiknek megtiltanák a lombikbébi-programot

Infostart / InfoRádió
Nem végezne mesterséges megtermékenyítést egy igen befolyásos brit orvoscsoport azoknál a nőknél, akik túl sok alkoholt fogyasztanak.

A magzati alkoholbetegség alacsony intelligenciaszintet, retardáltságot, viselkedési problémákat vagy az arc deformálódását eredményezi a születendő gyermeknél a későbbiekben. Mindez következménye lehet annak, ha a várandós nő túl sok alkoholt fogyaszt.

Márpedig erre lehet számítani azoknál az anyáknál, akik a terhességük előtt nem képesek mértéket tartani az ivásban. A European Society of Human Reproduction and Embryology nevű nemzetközi társaság szerint épp ezért a lombikbébi programokat végző orvosoknak vissza kellene utasítani a kezelést azok esetében, akik túl sokat isznak.

A brit hivatalos ajánlások szerint mértékletes alkoholfogyasztásnak a nők esetében a napi két, legfeljebb három egység alkohol számít, heti két alkoholmentes nappal. A férfiak esetében napi három-négy egység a szint, de itt is elvárható két italozás nélküli nap. Egy normál pohár bor két egységnek számít, egy nagy pohár azonban már háromnak.

A túl sok alkohol megakadályozhatja a fogamzást, így gyakran éppen e káros szenvedély miatt kell a mesterséges beavatkozást igényelniük a nőknek.

A várandós nőknek egyáltalán nem ajánlják a szeszesital fogyasztását, de ha mégis, legfeljebb egy egységet javasolnak a szakemberek, maximum hetente két alkalommal.

A címlapról ajánljuk