INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Tabletta kínál reményt a gyógyíthatatlan kórban szenvedőknek

InfoRádió / MTI
A szklerózis multiplex (SM) újonnan kipróbált orális kezelése más terápiáknál tapasztalt mellékhatások nélkül csökkentette a pácienseknél a visszaesést és az állapotromlást - közölték brit kutatók a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban.

A Gavin Giovanonni által vezetett londoni kutatócsoport mintegy 1300 pácienst követett két éven át, mágneses rezonanciás felvételeket (MRI) is készítve róluk.

A betegek kettő vagy négy adag Cladribine tablettát, illetve placebót kaptak egy éven át. A hatóanyagot tartalmazó tablettát szedőknél 55 százalékkal kisebb eséllyel jelentkezett visszaesés és 30 százalékkal kisebb valószínűséggel rosszabbodtak az SM-mel összefüggő tüneteik.

A szklerózis multiplex általában a fiatal felnőttkorban jelentkező neurológiai betegség, amelyben a szervezet immunrendszere megtámadja saját központi idegrendszerét. Krónikus, gyulladásos betegség, melyben károsodik az idegszálakat körülvevő védőburok, az úgynevezett mielinhüvely.

Az idegrendszeri károsodáshoz, mozgás- és látászavarhoz vezető betegség előfordulása a mérsékelt éghajlaton élő embereknél egy ezrelék körüli, gyakrabban érint nőket, mint férfiakat. A Merck Serono csoport immunválaszt csökkentő Cladribine tablettája az első szájon át szedhető SM-gyógyszer lehet, eddig injekciós, illetve infúziós kezeléseket alkalmaztak.

A címlapról ajánljuk