INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Nyáron már orángutánkölyök is lesz a fővárosi állatkertben

Infostart / InfoRádió
A január 5-én született gorillakölyök után várhatóan az orangutánoknál is gyermekáldás lesz a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Számos jel utal ugyanis arra, hogy vemhes a 12 esztendős, Jambi nevű nőstény. A kicsi várhatóan még az év első felében megszületik.

Újabb főemlős kölyök születhet a Fővárosi Állat- és Növénykertben - írta közleményében Hanga Zoltán, az intézmény szóvivője. A gorillák után ugyanis az orangutánoknál is gyermekáldás várható.

Jambit, a 12 esztendős nőstény orangutánt ugyanis megváltozott viselkedése miatt vemhességvizsgálatnak vetették alá, és az pozitív eredménnyel zárult. Magát a vizsgálatot teljesen hétköznapi, humán célokra készített várandóssági teszt felhasználásával végezték el, a vizeletből mutatva ki a vemhességre utaló hormon jelenlétét. Igaz, hogy ezt a tesztet eredetileg a hCG, azaz a humán choriális gonadotropin hormon kimutatására fejlesztették ki, azonban az emberszabású majmokban termelődő hormon kémiailag nagyon hasonló, így a humán teszt ezt is képes kimutatni.

Természetesen előfordulnak téves teszteredmények is, éppen ezért tartják fontosnak az állatkerti szakemberek, hogy az állaton a vemhesség egyéb jelei - elsősorban a viselkedés megváltozása - is megfigyelhetőek.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként - kisebb-nagyobb szünetekkel - csaknem száz esztendeje élnek orangutánok. A jelenlegi állatok a szumátrai faj (Pongo abelii) képviselői. A vemhes nőstényen, Jambin kívül egy másik, 14 esztendős nőstény, Mengi, valamint az ugyancsak 14 éves hím, Chuij alkotják a budapesti orangután csapatot. Jambi Angliából, Chuij pedig Németországról került a magyar főváros állatkertjébe, Mengi azonban budapesti születésű.

A címlapról ajánljuk