eur:
389
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Egy tizenhat éves Spanyolország első transzszexuálisa

Egy spanyolországi klinika nyilvánosságra hozta: nemrég lánnyá alakítottak át egy 16 éves fiút. Õ a legfiatalabb, akin a mediterrán országban nemátalakító műtétet végeztek.

Nagy vitát váltott ki Spanyolországban az a műtét, amelyet még decemberben végeztek el egy barcelonai klinikán, és amelynek során egy 16 éves fiút alakítottak nővé. Sokak szerint ilyen beavatkozást nem lenne szabad kiskorúakon elvégezni.

A fiút ráadásul három éve készítették fel a műtétre, amelynek során hormonkezelések sokaságán esett át.

A tinédzser - állítása szerint - kisgyermekkora óta úgy érezte, hogy ő valójában lány, csak egyszerűen rossz testbe született. A beavatkozás előtt többször megpróbált végezni magával, szerencsére egyszer sem járt sikerrel.

Spanyolországban a bírósághoz kell fordulnia annak a fiatalkorúnak, aki mentességet akar kérni az ilyen beavatkozások elvégzéséhez megszabott alsó korhatár alól, ez jelenleg 18 év. A bíróság tavaly novemberben adta meg a fiúnak az engedélyt, amelyet maguk a szülők kérelmeztek.

A Katalán Transzszexuálisok Egyesületének elnöke, Gina Serra szerint lehetséges, hogy valaki már néhány éves korában úgy érezze: nem abba a testbe született, amelybe kellett volna. Egy nyolcéves gyermek már pontosan tudhatja, mi akar lenni. Innentől már minden azon múlik, hogy a családja hogyan áll ehhez a kérdéshez.

Szerinte elképzelhetetlen, hogy ha egy kisgyermekről kiderül, hogy leukémiás, 18 éves koráig várjanak a gyógyításával. Azok azonban, akik úgy érzik, nem a megfelelő testbe születtek, ezzel a lelki problémával hosszú éveken át kell együtt élniük. Ráadásul minél fiatalabb a páciens, annál egyszerűbb elvégezni az átalakítást.

A világon Svédország élenjáró az ilyen műtétek számát tekintve, a skandináv országban azonban 18 évesnél fiatalabbakon nem végzik el a beavatkozást.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×