INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Ahol a légszennyezettség katasztrofális

Infostart / InfoRádió
Hongkong utcáin átlagosan minden nyolcadik napon olyan magas a légszennyezettség, hogy az már veszélyes az emberi szervezetre - derül ki egy, a kormány által megrendelt vizsgálatból.

A vizsgálatok szerint tavaly 44 napon át volt nagyon magas a légszennyezettség szintje a központban - számolt be arról az egyik kínai lap. Az adat lényegesen magasabb, mint a 2008-as, akkor ugyanis 39 ilyen nap volt.

Az emelkedés azonban akkor tűnik drasztikusnak, ha figyelembe vesszük, hogy 2005-ben még csak 13 egészségkárosító napot éltek meg a hongkongiak.

Van olyan városrész, ahol öt évvel ezelőtt egy év alatt csak egyetlen olyan nap volt, amikor a levegő nagyon szennyezett volt, tavaly viszont már 37.

A nagyon magas légszennyezettségi szintű napok igen veszélyesek azok számára, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, vagy légzőszervi betegségben.

De ilyenkor már az egészséges embereknek is problémáik lehetnek, a szmog például irritálhatja a szemüket, köhöghetnek, megfájdulhat a torkuk, orrfolyás léphet fel náluk.

A címlapról ajánljuk