INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Rekord bírság a svájci "hobbigyorshajtónak"

InfoRádió / MTI
Rekordösszegű, 299 ezer svájci frankos (54,5 millió forint) pénzbüntetéssel sújtotta egy St. Gallen-i bíróság azt a milliomos férfit, akit Ferrarijával már többször kaptak gyorshajtáson. Az autósra már Svájc-szerte "hobbiszáguldozóként" tekintenek.

Roland S. azonban azzal védekezik, hogy diplomatastátust élvez, méghozzá Bissau-Guinea részéről. Állítását azonban az ezt igazoló rendszámtáblával nem tudja alátámasztani, mert - mint mondja - útközben elvesztette valahol a táblát - számolt be internetes oldalán a Blick című újság.

A férfit - akinek vagyonát 23 millió svájci frankra (4,2 milliárd forint) becsülik - legutóbb Mörschwillben kapták el, piros Ferrari Testarossájával lakott településen belül 100 kilométer per órával, azon kívül pedig 140-nel hajtott. Nem először. A bíróság előtt azonban nem hajlandó megjelenni, noha a taláros testület nem ismeri el védett státusát.

A bíróság szerint Roland S. fékezhetetlen gyorshajtó, ezért 130 napra naponta 2300 frankos büntetést állapított meg számára, így jött ki a rekordot jelentő 299 ezer frankos bírság. A férfi azonban egyelőre csak büntetése felét köteles befizetni, a fennmaradó részt pedig akkor kell lerónia, ha a következő két évben gyorshajtáson érik.

A Svájcban eddig kiszabott legmagasabb gyorshajtási bírság 111 ezer frank (20,25 millió forint) volt, ezt egy Porschét vezető zürichi bankár kapta 2008-ban.

Roland S. - aki vagyonkezelőként gazdagodott meg - a Facebook közösségi oldalon is megmutatta sebesség iránti rajongását, ismerősei közé ugyanis olyan pilóták tartoznak, mint Michael Schumacher, Felipe Massa, Jarno Trulli, valamint Kimi Räikkönen.

Kapcsolódó hang

Szvetnik Endre összefoglalója
 


A címlapról ajánljuk