INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Lejárt az elégett pirítós ideje

Infostart / InfoRádió
Lejárt az összeégett pirítósok ideje: brit mérnökök megalkották az átlátszó kenyérpirítót, így magunk is láthatjuk, hogyan alakul a reggeli.

Tizenöt év munkájának gyümölcse kerül a boltokba januárban: hamarosan Nagy-Britannia szerte kapható lesz az átlátszó kenyérpirító, így azoknak, akik hajlandóak leszurkolni az érte kért 160 fontot - azaz valamivel több mint 50 ezer forintot -, többé nem kell attól tartaniuk, hogy a reggeli szénné ég.

A Magimix Vision Toasteren dolgozó mérnököknek azért volt nehéz dolguk, mert a hagyományosan fémből készült alkatrészeket átlátszó anyagokkal kellett helyettesíteniük. A berendezés oldalait végül mindkét oldalán szigetelt üvegből készítették el, míg a keret és a sarkok kialakításához kvarcot használtak.

A kenyér megpirításának gyakorlatát a rómaiak terjesztették el Európában, maga a toast szó is az éget szó latin megfelelőjéből, a tostumból származik. Az első modern kenyérpirítót a General Electricnek dolgozó Frank Shailor alkotta meg 1909-ben, két évtizeddel azelőtt, hogy bemutatták az első kenyérszeletelő berendezést.

Az első olyan pirító, amelyből elkészültekor ki is ugrott a kenyérszelet, 1919-ben vált elérhető. Amikor aztán Otto Frederick Rohwedder elkészítette az első szeletelőt, Nyugaton nem maradt háztartás, amelyben ne lett volna megtalálható a száradófélben lévő kenyeret újra ehetővé varázsoló szerkezet.

A címlapról ajánljuk