eur:
389.44
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Másodszor támadták meg a kalózok ugyanazt az amerikai hajót

Szomáliai kalózok ismét megtámadtak egy amerikai hajót, amelyet idén tavasszal már egyszer hatalmukba kerítettek - közölte szerdán az európai uniós hadiflotta (EU NAVFOR).

A géppisztolyokkal felfegyverzett kalózok tüzet nyitottak a Maersk Alabama nevű hajóra, de a fedélzetén tartózkodó őrök viszonozták a tüzet, és meghátrálásra kényszerítették a támadókat.

A Maersk Alabamát tavaly áprilisban támadták meg szomáliai kalózok. Először elfoglalták a hajót, a húszfős amerikai legénység azonban később visszaszerezte az uralmat fölötte. A kalózok távoztak a hajóról, de magukkal vitték a teherhajó parancsnokát.

Öt napon át sodródtak a tengeren az 53 éves kapitánnyal, miután üzemanyaguk elfogyott. Mozgásukat három amerikai hadihajó kísérte figyelemmel. A túszdrámának végül az amerikai haditengerészet mesterlövészei vetettek véget: a négy túszejtő kalóz közül három meghalt, a negyediket - egy tizenévest - elfogták.

John Harbour, az EU NAVFOR szóvivője szerint a véletlen műve csupán, hogy a kalózok ismét ugyanazt az amerikai hajót támadták meg. Mint mondta, Kelet-Afrika partjainál minden hajó tarthat a kalózok támadásától.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×