eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Növekszik az italozó amerikai nők száma

Egyre több nő italozik, sőt ül volán mögé ittas állapotban az Egyesült Államokban, miközben a férfiaknál éppen csökkenés tapasztalható az ilyen szabálysértések terén.

Az FBI-nak az ország 56 százalékára vonatkozó adatai szerint 2007-ben 28,8 százalékkal több nőt tartóztattak le alkohol vagy drog hatása alatti autóvezetés miatt, mint 1998-ban, míg ugyanezen időszak végére a férfiaknál 7,5 százalékkal csökkent az esetek száma.

Kaliforniában például 1998-ban az összes ilyen letartóztatás 13,5 százaléka érintette a nőket, 2007-ben pedig ez az arány már 18,8 százalék volt.

New York állam Westchester megyéjében - ahol a múlt hét elején egy ittas nő nyolc ember, köztük a saját halálát okozta - évente két százalékkal emelkedik a részeg vezetés miatt előállított nők száma, sőt az intézkedők egyre többször találnak ilyenkor gyereket is a hátsó ülésen. A részeg sofőrök sokszor viszik magukkal gyerekeiket, ami egy szakértő szerint a gyerekbántalmazás egyik formája.

Egy anya tizenéves lányával és annak barátjával járta végig a klubokat, majd részegen balesetet okozott, melyben meghalt a fiú. Egy másik esetnél - mint utóbb kiderült - 0,27 százalékos alkoholszinttel vezetett egy anya, gyerekei az út végén rémülten menekültek a szomszédokhoz, akik kihívták a rendőrséget.

Egy szövetségi tanulmány adatai szerint az alkohollal visszaélő, napi négy italnál többet fogyasztó nők aránya egy évtized alatt (2002-ig) 1,5 százalékról 2,6 százalékra emelkedett, a 30 és 44 év közötti nők körében pedig több mint kétszeresére, 1,5 százalékról 3,3 százalékra nőtt.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×