eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A vadállatokat is fenyegeti a rák

A vadon élő állatokat ugyanúgy sújtja a rákbetegség, mint az embert, sőt egyes fajokat egyenesen kihalással fenyeget - derült ki a Nature Reviews Cancer című brit folyóirat legfrissebb számának egyik tanulmányából.

A tanulmány szerint egyértelmű, hogy az emberi tevékenység is nagyban hozzájárul a beluga, más néven fehér delfin (Delphinapterus leucas) vagy a tenger mélyén élő halak rosszindulatú daganatainak kialakulásához. Ezek az állatok érzékenyen jelzik a háborgatott természet változásait - írja az amerikai Denise McAloose és Alisa Newton.

A New York-i Állat- és Növényvédelmi Társaság kutatói azt állítják, hogy az utóbbi évtizedekben a vadon élő állatok figyelemmel kísérése riasztó távlatokat tár fel a fajokban jelentkező rák előfordulásáról.

A legveszélyeztetettebbek azok, amelyeket a kihalás fenyeget, mint például a tasmán ördög (Sarcophilus harrisii), egy húsevő erszényes, amelynek létszáma egy fertőző, az állat pofáját érintő daganattípus következtében az 1996-os 150 ezerhez képest 2008-ra a felére csökkent. Ez a rákfajta az esetek 65 százalékában továbbterjed a test többi részére, mindenekelőtt a tüdőre.

A tengeri teknősök között megemelkedett a bőrrák előfordulása, az oroszlánfókák körében pedig a nemi szervek daganatos megbetegedései szaporodtak el.

Az állatvilágot érintő, vírus okozta ráktípusok között van egy fertőző fajta, amely a környezethez köthető. Emberek között ez a fajta rák csak szervátültetéssel kerül át egyik emberről a másikra.

A kanadai Szent Lőrinc-folyó torkolatánál elszigetelten élő, megfigyelés alatt álló állatcsoportoknál - mint például a fehér delfineknél - könnyebben kimutatható a rák elterjedt volta; az utóbbi 17 évben ezen állatok körében a rák volt a második leggyakoribb halálok, és a holtan talált felnőtt állatok 27 százalékánál kimutatták a tumort - jegyzi meg a tanulmány.

A számok nagyon hasonlítanak az emberek körében regisztrált adatokra.

A patológusok szerint a rák emelkedett számban fordul elő az emberi tevékenység következtében vegyszerekkel súlyosan szennyezett környezetben.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×