eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

El tudja képzelni, mivel jár a szex a szabadban?

Az illatos, fülledt nyári éjszaka, a simogató tengerparti homok szinte csábít egy kis nyári szexre. Érdemes azonban visszafogni a vágyakat, mert a szex a szabadban egészségügyi kockázatokkal és gyakorlati nehézségekkel is jár.

A nyaralás közeledtével nem árt tisztába jönni azokkal a veszélyekkel, amelyeket a strandon, az úszómedencében vagy a jakuzziban való szeretkezés jelent.

Vegyük mindjárt a védekezés kérdését: az óvszer például nem teljesen biztonságos, ha vízben használják - ezt a fajta alkalmazást ugyanis a gyártók értelemszerűen nem tesztelik. Így aztán egyszerűen nincs arra garancia, hogy ilyenkor is kellő védelmet nyújt.

A Durex szóvivője szerint ugyan a sós víz nem károsítja az óvszer anyagát, az azonban eléggé valószínű, hogy a medencék vizének egyes összetevői - például a klór - igen.

Nem tesz jót az óvszernek a jakuzzik forró vize sem - arról már nem is beszélve, hogy milyen bonyolult felhúzni a víz alatt. Ráadásul a víz lemoshatja róla a síkosítót, ami újabb kellemetlenségeket okozhat.

Nap, homok - és baktérium

Annak sem könnyebb, akinek nincsenek nemi betegségei, monogám kapcsolatban él és másképp védekezik - így nem kell óvszert használnia. Nekik sem árt tartózkodni a vízben való szeretkezéstől, mert a nem megfelelően karban tartott medence és a jakuzzi forró vize a baktériumok melegágya lehet.

Az Oregoni Állami Egyetem tavalyi kutatásából kiderült, hogy nyáron egyébként is gyakoribbak a baktériumfertőzések, mint az év többi szakában: minden tíz Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéssel 17 százalékkal nő a megbetegedések száma.

Nyáron gyakoribbak a bél- és légzőszervi fertőzések, valamint a sebfertőzések és vérmérgezések. Többeknék fordulnak elő a húgyúti fertőzések is - ezek veszélyét is növeli a szexuális együttlét.

A strand is rejthet veszélyeket. Két éve jelent meg egy tanulmány az Environmental Science & Technology című amerikai szaklapban. Ebből kiderült, hogy a vizsgált tengerparti strandok 91 százalékán mérhető mennyiségben találtak húgyúti fertőzést, szívbelhártya-gyulladást, diverculitist (a bél üregének kitüremkedését), valamint agyhártyagyulladást okozó enterococcus és 62 százalékán E. coli baktériumot. Ha ezek a baktériumok nagy mennyiségben felhalmozódnak a vízben, akkor bőrkiütést és fülgyulladást is okozhatnak.

A nemzőképességnek is árt

És ha mindez nem venné el a kedvüket, nem árt, ha tudják, hogy a forró vízben való tartós és gyakori fürdőzés károsíthatja a férfiak nemzőképességét. A Kaliforniai Egyetem kutatói 2007-ben végeztek ezzel kapcsolatban egy vizsgálatot.

Ebből kiderült, hogy ha az egész testet forró nedvesség éri, az károsíthatja a spermatermelést és a spermiumok mozgásképességét is. Ehhez persze nem kevés forró fürdő kell: a kísérletben részt vevő önkéntesek előtte legalább három hónapon keresztül minden héten minimum harminc percet töltöttek a testhőmérsékletüknél melegebb vízben.

Ez után legalább három hónapon keresztül tartózkodtak a nedves forróságtól, és meg is lett az eredménye: a férfiak 45 százalékánál 491 százalékkal megemelkedett az életképes spermiumok száma.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×