eur:
389.61
usd:
361.87
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tíz tipp, hogyan spórolhat tízezreket a nyaraláson!

Manapság nem olcsó dolog a nyaralás, a Pénzcentrum azonban most is megmutatja, hogy igenis le lehet faragni a költségekből. Hasznos és pénztárcakímélő tanácsok, elő-, utó-, és főszezonban!

1. Nézze meg az útlevele érvényességét!

Sokan nem figyelnek arra, hogy érvényes-e még az útlevelük, márpedig a soron kívüli útlevél akár 20 ezer forintba is kerülhet. Arról nem is beszélve, hogy mennyit bukhat valaki azon, ha emiatt nem tud elutazni...

2. Foglaljon az interneten!

Talán egyszerűbbnek tűnhet bemenni az utazási irodába, ahol mindent elintéznek az ember helyett, azonban jóval olcsóbb, ha online foglalja le valaki a nyaralást. Nem csak az utazási irodák ajánlatai között válogathat, hanem a helyi szolgáltatásokat, extra programokat is lefoglalhatja a világháló segítségével. Sőt, akár az utazási iroda megkerülésével is foglalhat szállást magának. A legtöbb országnak már hivatalos magyar nyelvű honlapja is van, ahol minden fontos információ megtalálható!

3. Ne vegyen útikönyvet!

Irány a könyvtár, ahol jó eséllyel megtalálja a szükséges útikönyvet, térképet. Vagy nézzen be egy antikváriumba, esetleg rendeljen kiadványokat online. Érdeklődjön az adott ország nagykövetségén, turisztikai hivatalában, könnyen lehet, hogy ők is küldenek prospektusokat, térképeket.

4. Utazzon olcsó országokba!


Vannak olyan országok, amelyek még a magyar pénztárcák számára sem jelentenek különös megterhelést. A délkelet-ázsiai államokat (Vietnam, Thaiföld) kimondottan a kispénzű turisták számára találták ki, gyakorlatilag napi pár ezer forintból dőzsölhetünk (igaz, a repülőjegy nem kimondottan olcsó). Hozzánk jóval közelebb található Albánia, ami sok rejtett szépséget és alacsony árakat tartogat.

5. Nyaraljon Magyarországon, olcsón!

Nem feltétlenül kell több ezer kilométert utaznia ahhoz, hogy kipihenje magát. Magyarország is tárt karokkal várja, itthon jobban kiismeri maga, sokkal inkább tisztában van az ár-érték arányokkal, mint külföldön. Ráadásul ha kibérel egy házat, apartmant, tud főzni. Ugye nem kell mondanunk, mennyit spórolhat ezen...

6. Nyaraljon a barátokkal!

Az utazási irodáknak is jól jön, ha csoportos üdülést foglalnak náluk. Fogjanak össze 10-en, 15-en és foglaljanak csoportos nyaralást. Ilyen esetben már biztosan lehet alkudozni! Sőt, ha összefognak, közösen is bérelhetnek egy házat a Balatonnál - így akár fejenként 3 ezer forintra is kijöhet egy éjszaka.

7. Próbáljon minél kevesebbet telefonálni külföldről!

A roaming ugyanis még mindig költséges mulatság. Inkább vigyen magával laptopot, hiszen manapság egyre több helyen talál (akár ingyenes) Wi-Fit. Így akár fényképeket is tud hazaküldeni, és a képeslap árát is megspórolja.

És még egy fontos dolog: ha mobilinternete van, eszébe ne jusson külföldre magával vinni! Egy pár perces netezés is több tízezer forinttal megnövelheti a számlát. (Érdeklődjön mobilszolgáltatójánál a külföldi mobil internetezés lehetőségeiről).

8. Nézze meg, hol esznek/vásárolnak a helyiek!

Hiszen a turistaparadicsomok állandó lakosai sem a legdrágább éttermekben vacsoráznak, és nem is a part menti kisboltban veszik az üdítőt. Sokszor még inkább autentikus ízekkel találkozhat, ha a forgalmas helyektől távoli éttermekben vacsorázik. És az sem kérdés, hogy így sokkal olcsóbban jön ki. Nyugodtan kérdezze meg a helyieket, hogy milyen éttermet, boltot ajánlanak.

9. Vigye magával a biciklit!

Ha autóval utazik, ne hagyja otthon a bringáját! Már 12-15 ezer forintért vásárolhat kerékpártartót a kocsid tetejére. Így nem csak egyszerűen és gyorsan juthat el egyik helyről a másikra, hanem a benzinköltséget vagy a tömegközlekedést is megspórolja. Ráadásul ebéd után egy pohár bor is belefér.

10. Maradjon otthon!

Biztos, hogy el kell utaznia a nyáron? Lehet, hogy jobban járna, ha a nappaliban töltené a szabadságát. Fedezze fel a lakhelyedet, kiránduljon minden nap máshová. Tegyen felfújható medencét a nappali közepébe, csináljon koktélokat, és gondoljon arra, hogy az idén megspórolt pénzből jövőre valami igazán jó helyre utazik majd!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×