eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kosaras emelővel mentették a sasfiókákat - képekkel

Természetvédők mentettek ki az Észak Magyarországi Áramszolgáltató NyRt. (ÉMÁSZ NyRt.) kosaras emelőgépének a segítségével három fiókát egy kidőléssel veszélyeztetett parlagisas-fészekből.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársai a múlt hétvégén a Borsodi Mezőségben végezték a parlagisas-fiókák jelölését, amikor felfedezték, hogy az egyik háromfiókás fészket tartó fát kidőlés fenyegeti a viharos erejű szél.

A mintegy 15 méter magas nyárfa töve egy korábbi gyújtogatás során megégett és meggyengült, így a fá az erős szélben több métert kilengett. A természetvédők úgy ítélték meg, hogy a fa bármelyik pillanatban kidőlhet, ami nagy valószínűséggel a fiókák halálát okozta volna. Tekintettel arra, hogy az áramszolgáltatóval jó kapcsolatot ápolnak, most is tőlük kértük segítséget.

Az ÉMÁSZ NyRt. kosaras emelővel rendelkező munkagépével néhány órán belül a helyszínre ért, és a szakemberek biztonságosan kiemelhették a három darab hathetes fiókát a veszélyeztetett fészekből.

A fiókákra jelölőgyűrű került, hogy később is azonosíthatóak legyenek, majd áthelyezték őket egy mintegy 100 méterre található mesterséges fészekbe. A madarászok ezt követően tisztes távolból figyelték a szülő madarak viselkedését és örömmel konstatálták, hogy azok elfogadták a kényszerű költöztetést, és folytatták fiókáik etetését az új lakhelyükön is.

Remélhetőleg az új stabil fészekben már átvészelik a fiókák az elkövetkező három hetet, miután már maguk is szárnyra kelhetnek.

A parlagi sas fokozottan védett madarunk, eszmei értéke példányonként egymillió forint. Az Európai Unió állományának 60 százalékát teszi ki a hazánkban költő mintegy 100 parlagisas-pár, így a faj európai megőrzésében kulcsfontosságú szerepünk van.

A faj védelmével foglalkozó MME és a nemzeti park igazgatóságok már több évtizede együttműködnek az áramszolgáltató vállalatokkal a madarakat fenyegető áramütések elhárítása érdekében, de ez volt az első eset, hogy egy áramszolgáltató parlagisas-fiókák közvetlen megmentésében segédkezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×