eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Betiltanák a dohányzást a vezetés közben

Több brit civil szervezet is azért kampányol, hogy a mobilozáshoz hasonlóan tiltsák be a vezetés közbeni cigarettázást. Azzal érvelnek, hogy a dohányzás nemcsak az egészségre káros, de a vezetésről is elvonja a figyelmet, így balesetveszélyes.

Sokan aggódnak amiatt, hogy a kocsiban a cigarettázó szülőkkel utazó gyerekek nagy veszélynek vannak kitéve, de az is aggodalomra ad okot, hogy egyre több a beleset, amelyet a füstöléssel foglalatoskodó sofőrök okoznak.

A dohányzás visszaszorítását célul tűző Action on Smoking and Health (ASH) brit civil szervezet vezetője azt szeretné, ha betiltanák a vezetés közbeni dohányzást. "Az autók kis konzervdobozok, és nem sok levegő van bennük" - mondja Deborah Arnott, hozzátéve: azok a szülők, akik akár lehúzott ablaknál cigarettáznak az autóban, nagyobb passzív dohányzásnak teszik ki gyerekeiket, mintha azok egy kocsmában ülnének. A gyereket is szállító autókban Kanada egyes részein, az Egyesült Államokban és Dél-Afrikában már tilos dohányozni.

Egy, az utak biztonságával foglalkozó civil szervezet, a Brake arra is felhívja a figyelmet, hogy nem csak egészségügyi kockázatai vannak annak, ha valaki vezetés közben dohányzik. "Amikor levesszük a kezünket a kormányról, hogy megfogjuk a csikket, majd kihamuzunk az ablakon, nem a vezetésre koncentrálunk, és ez veszélyes" - hangsúlyozza a szervezet szóvivője, aki helyesli, hogy a mobilhasználathoz hasonlóan a dohányzást is tiltsák meg a volán mögött ülőknek.

A felvetésre természetesen reagáltak a dohányzás hívei is. A Forest nevű brit szervezet szerint például a vezetőknek tekintettel kell lenniük az autóban utazó gyerekre, ha rágyújtanak, de a tiltó szabályozás túlzás lenne. "Az személygépkocsi magánterület, mint az otthon. Az otthonunkban is megtiltják a dohányzást?" - veti fel a problémát a szervezet igazgatója.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×