eur:
389.7
usd:
364.5
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ártalmas-e az emberek egészségére a szúnyogirtás?

Nem rákkeltőek és az egészséget sem károsítják azok a szúnyogirtó szerek, amelyet Budapest környéki településeken alkalmaztak - közölte az InfoRádióban Gampe László genetikus szakmérnök. Két civil szervezet fordult ebben az ügyben panasszal a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosához.

Rákkeltő és az immunrendszert károsító vegyszerekkel irtották a szúnyogot fél tucat főváros-környéki településen májusban és júniusban - mondta az InfoRádiónak Pál János, a Levegő Munkacsoport témavezetője.

Emiatt a szervezet a Tudatos Vásárlók Egyesületével együtt a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosánál tiltakozik az ÁNTSZ által engedélyezett akció ellen - tette hozzá.

A két civil szervezet szerint a szúnyogirtást olyan az Európai Unióban már betiltott szerrel végezték, illetve tervezik végezni, veszélyeztetve ezzel az emberek egészségét. Nem értik, hogy az ÁNTSZ miért engedélyezi a jogszabály által betiltott, mérgező anyagok alkalmazását, és miért nem az emberi szervezetre bizonyítottan nem káros szerekkel küzdenek a szúnyogok ellen.

A Reslin Premium olajban esbiol (S-bioalletrin) és permetrin található, melyet tavaly uniós szinten kivontak a forgalomból - hívják fel a figyelmet, utalva arra, hogy a vonatkozó jogszabály szerint 2008. augusztus 22-től az EU területén ezek a szerek nem árusíthatók. Ezzel szemben az ÁNTSZ sajátos értelmezése szerint ezek a szerek a kiskereskedelemben a "szavatossági lejárati idejükig árusíthatók és felhasználhatók" - teszik hozzá a civil érdekvédők.

Az ÁNTSZ Kémiai Biztonsági Intézetének osztályvezetője azonban tudományos bizonyítékokra hivatkozva cáfolta az InfoRádiónak nyilatkozva, hogy a Budapest környéki településeken alkalmazott szúnyogirtó szerek rákkeltőek vagy egészségkárosítóak lennének.

Gampe László genetikus szakmérnök hozzátette: ha a két civil szervezet hivatalos bejelentést tesz az ÁNTSZ-nek, úgy az ügyet kötelezően kivizsgálják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×