eur:
389.58
usd:
361.9
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A sebességmérők zavara okozhatta az Air France-gép katasztrófáját?

Az illetékesek komolyan vizsgálják azt az eshetőséget, hogy a sebességmérő műszerek zavara okozta a hét elején az Atlanti-óceánba zuhant francia utasszállító repülőgép katasztrófáját - mondták bennfentes repülésügyi szakértők.

A név nélkül nyilatkozó szakemberek szerint ha helytálló az a - többek között amerikai újságokban és a párizsi Le Monde hasábjain megjelent - feltételezés, hogy a Rio de Janeiróból Párizsba tartó Air France-gép a műszerek hibájából nem megfelelő sebességgel repült bele az Atlanti-óceán fölött a viharba, s ez okozta a katasztrófát, akkor két eset lehetséges: az, hogy eljegesedett egy légnyomás-érzékelő külső szonda, illetve az, hogy a repülőgép belső sebességmérő műszere mondta fel a szolgálatot.

Mint kifejtették, a külső szonda továbbítja azokat az adatokat, amelyekből a fedélzeti számítógép kiszámítja az utazósebességet és a repülési magasságot. Ha a szonda eljegesedett, az a fűtőrendszerének a hibájából következhetett be - jegyezték meg. A másik lehetőség, hogy maga a betáplált adatokat leolvasó sebességmérő működött rosszul.

Ha a két említett műszer közül az egyik nem pontos adatokat továbbított, megtörténhetett, hogy a repülőgép túl gyorsan vagy túl lassan repült bele a - meteorológiai jelentések szerint igen heves - viharba. Az előbbi esetben a gép törzse több darabra törhetett, az utóbbi esetben pedig a pilóta elveszíthette az uralmát a gép fölött.

Közben a brazil légierő közölte, a 228 embert szállító transzatlanti járat hétfői légi katasztrófájának helyszínén fellelt roncsok nem a szerencsétlenül járt Airbus elemei. Korábban találtak egy hétméteres repülőgépdarabot, egy repülőgép-ülést, továbbá kerozinfoltokat figyeltek meg az óceán vizén a térségben, a brazil partoktól északkeletre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×