eur:
389.8
usd:
363.73
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Minden második hal "mellékfogás"

A világszerte kifogott halak és más tengeri állatok csaknem fele "akaratlanul" kerül a hálóba. Tömeg alapján számolva a lehalászott mennyiség mintegy negyven százaléka "mellékfogás" - derítette ki a Természetvédelmi Világalap (WWF).

A szervezet az ipari halászat óriási pazarlását látja az adatban. A mellékfogás nagy részét - az elpusztult tetemeket - ugyanis még a tengeren visszadobják a vízbe. Bár a maradékot értékesítik, az nem rendezett keretek között zajlik - írja a Der Standard című osztrák lap online változata (http://derstandard.at/).

"Ökológiai, gazdasági és humanitárius krízis felé tartunk, ha a nemzetközi halászat nem áll át fenntartható és célzott fogási módszerekre" - vélekedett a németországi WWF halászati szakértője, Karoline Schacht.

A felmérés során a tengeri halászati tevékenység csupán kétharmadánál vizsgálták meg a "szemét" arányát. A WWF becslése szerint a világméretű éves fogás összesen 95 millió tonnát tesz ki, ebből csaknem 39 millió tonnát azonosítottak mellékfogásként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×