eur:
388.7
usd:
361.66
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mi is élhetünk olyan sokáig, mint a japánok?

Európaiakban is megtalálták azt a gént, amelyet korábban a japánoknál. Ez teszi lehetővé a japánok hosszú életet - derült ki német kutatók vizsgálatából.

A Kieli Egyetem kutatói 388, százévesnél idősebb német genetikai profilját hasonlították össze 731 náluk fiatalabb emberével, és azt találták, hogy a hosszú életűeknél nagyon gyakran előfordul a FOXO3A-nak nevezett gént.

Ez megerősíti egy korábbi amerikai kutatás eredményét, amelyről tavaly szeptemberben számoltak be; eszerint a vizsgált 3.741, 95 évesnél idősebb japán férfi többségre is rendelkezik ezzel a génnel.

A felfedezést különösen azért tartja fontosnak a kutatást vezető Almut Nebel professzor, mert a japánok és az európaiak genetikailag eléggé különböznek egymástól.

Japánban éppen tavaly ősszel értek el a rekordot a százévesnél idősebbek: számuk elérte a 36.276-ot szeptemberben - ez az előző évihez képest négyezres növekedést jelent. A százévesnél idősebbek között többségben vannak a nők. Az ENSZ becslései szerint a szigetországban - ahol a világon az egyik legmagasabb a születéskor várható élettartam - 2050-re meghaladja az egymilliót a százévesnél idősebbek száma.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×