eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A vegyi anyagok drámaian csökkentik a termékenységet

Azok a vegyi anyagok, amelyek a csomagolásokon, a kárpiton vagy a szőnyegen találhatóak, nagy mértékben károsíthatják a nők termékenységét - állítják amerikai tudósok.

A Human Reproduction orvosi szaklapban publikált tanulmány szerint a mindennapi életünket körülvevő vegyi anyagok jelentősen befolyásolhatják azt, hogy a nők mikor esnek teherbe. A Kaliforniai Egyetem kutatói 1240 nőnél vizsgálták meg, hogy vérük mennyi káros, úgynevezett perfluor-karbonokat (PFC-ket) tartalmazott. Ezeket a mesterséges anyagokat alkalmazzák többek között az élelmiszerek csomagolóanyagában, a textilekben, a huzatokban és a rovarirtó szerekben.

Azt találták, hogy azoknál, akiknek vérében magas szintet mutattak ki ebből a vegyületből, nagyobb volt annak az esélye, hogy csak hosszú próbálkozás után tudtak teherbe esni. A vérmintákat az első terhesgondozáskor vették az állapotos nőktől, akiket arról is megkérdeztek, mennyire tervezték a gyereket és mennyi időbe került teherbe esniük.

A vérmintákban literenként 6,4 és 106,4 nanogramm közötti mennyiséget találtak a káros vegyi anyagból a kutatók, akik szerint a terméketlenség vagy a nehéz teherbe esés valószínűsége azoknál a nőknél volt a legnagyobb, akiknek vérében sok ilyen káros anyag halmozódott fel.

Korábbi kutatási eredmények alapján szakértők már feltételezték, hogy a PFC károsíthatja a baba növekedését az anyaméhben. A Kaliforniai Egyetem egyik kutatója azonban hozzátette: azok a nők, akiknél magas PFC szintet mértek, rendszertelen menstruációs ciklusról panaszkodtak, ez pedig arról árulkodhat, hogy a vegyi anyag a hormonokra vannak negatív hatással.

Dr. Jorn Olsen, a kutatást vezető professzor hangsúlyozta: a termékenységi probléma és a vegyi anyagok közötti kapcsolat egyelőre még nem megalapozott, ezért további vizsgálatokra van szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×