eur:
388.7
usd:
361.63
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Szoptatós anya nem bántalmazza a gyermekét

A gyermeküket nem szoptató anyák körében gyakrabban fordul elő a kicsi bántalmazása, mint azoknál, akik emlőjükből táplálják utódukat.

A szoptatás előnyeire sokszor rámutattak már a kutatók, sőt arra is, hogy az aktus egy igen erős köteléket alakít ki az anya és gyermeke között. Most arra mutattak rá, milyen káros hatása lehet annak, ha ez a kötelék nem alakul ki, mert az anya nem szoptatja gyermekét.

Az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatói több éves adatgyűjtés után összehasonlították a gyermeküket szoptató, és a kicsiket emlőjükből nem tápláló anyáktól szerzett tapasztalatokat.

A gyermekektől is gyűjtöttek információkat, arra voltak ugyanis kíváncsiak, hogy az utódoknak kellett-e és ha igen, milyen bántalmazást kellett elszenvedniük az édesanyjuktól. Ez lehetett akár a gyermek elhanyagolása, pszichikai bántalmazás, testi fenyítés vagy akár szexuális bántalmazás.

A vizsgálatba 6.000 nőt vontak be, akik közül 1.421 nem szoptatta gyermekét. Kiderült: a gyermeküket nem szoptatók 7,2 százaléka bántalmazta valamilyen módon gyermekét, miközben azon nőknek, akik ugyan legfeljebb négy hónapig, de szoptatták gyermeküket, az arány 4,8 százalékos volt. Akik azonban több mint négy hónapig táplálták maguk gyermeküket, 1,8 százalék bántotta csak a saját gyermekét.

A pszichológusok mindezt részben a testi, részben a szemkontaktussal magyarázzák, ami bár nemcsak a szoptatás során valósulhat meg, de ekkor a leggyakoribb.

Arra is rámutatnak: a szoptatásnak nemcsak fizikai előnyei vannak, azaz nemcsak az anyatej hat jótékonyan a gyermek fejlődésére, hanem maga a tevékenység is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×