eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Meghalt a katona, aki lelőtte John McCain gépét

Meghalt az a katona, aki lelőtte a korábbi amerikai elnökjelölt, John McCain repülőgépét. Az eset még 1967-ben, a vietnami háborúban történt: McCain súlyosan megsebesült, és öt évet töltött fogságban.

Meghalt a szovjet Vörös Hadsereg egykori katonája, aki azt állította: ő lőtte le John McCain, korábbi amerikai elnökjelölt repülőgépét. Jurij Trusecskin - aki haláláig nem bánta meg a tettét - rákban halt meg Szentpéterváron.

Az egykori katonát orosz újságírók találták meg, nem sokkal azután, hogy John McCain elveszítette az amerikai elnökválasztást Barack Obamával szemben.

Az idős férfi elmondta, hogy McCaint azokról archív filmfelvételekről ismerte fel, amelyeket az elnökjelölt televíziós kampányaiban mutattak, és az orosz televíziók is átvettek.

"Mindig is utálta az oroszokat. Pontosan tudta, hogy a mi tüzérségünk lőtte le a repülőgépét" - mondta McCainről Truscsekin, aki 28 éves volt, amikor az eset történt.

Miután lelőtték, a későbbi politikus súlyosan megsebesült. Öt és fél évet töltött a vietnami börtönökben, köztük a legkeményebbnek tartott Hanoi Hilton gúnynevű fogolytáborban. Az elnökválasztási kampányban nagy hangsúlyt kapott McCain katonai múltja, a közvélemény háborús hősnek kiáltotta ki.

Az amerikaiak vietnami offenzívája (1959-1975) alatt a függetlenségért és a nemzeti egységért harcoló észak-vietnami vezetés a legtöbb támogatást a szovjetektől és a kínaiaktól kapta.

A szovjetek hadiiparuk büszkeségeit - MiG-21 típusú vadászgépeket, légvédelmi rakétákat, nehéztüzérséget - bocsátottak a vietnami hadsereg rendelkezésére.

Habár mintegy tucatnyi szovjet is meghalt a vietnami háborúban, Oroszország csak 1991-ben ismerte el, hogy a Vörös Hadsereg háromezer katonája állomásozott az ázsiai országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×