eur:
389.24
usd:
360.77
bux:
68445.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Újévre már 6,75 milliárdan leszünk

Nyolcvankét millió fővel növekedett a világ lakossága 2008-ban és újév napjára meghaladja a 6,75 milliárd főt a német világnépességi alapítvány (DSW) szerint.

2009. január 1-jén pontosan 6 751 643 600 ember él majd a Földön az alapítvány szerint. Az idei év első napján 6 669 705 650 fő volt bolygó teljes lakossága. A 82 milliós népességnövekedés túlnyomó része a fejlődő országokra esik - áll a kedden Hannoverben bemutatott jelentésben.

A leggyorsabb ütemű lakosságnövekedést a legszegényebb országokban regisztrálták, ahol az emberek túlnyomó többsége nyomorban él, és a nagy népszaporulat miatt óriási a nyomás a különben is sanyarú helyzetben lévő egészségügyi és oktatási rendszeren. A népességnövekedés fő oka a családtervezés hiánya; évente több tízmillió nő esik teherbe szándéka ellenére - áll a DSW jelentésében.

Az afrikai országokban átlagosan 54 év a születéskor várható élettartam, míg például Németországban 79 év. Afrikában ezer kisbaba közül 82 már a születéskor meghal, Németországban négy. Afrikában minden 26-ból egy terhes nő belehal a szülésbe, Németországban viszont 19.200 terhes asszonyból jut egynek ilyen sors.

"Ha a szegénység problémáját a gyökerénél akarjuk megragadni, akkor segítenünk kell a nőknek, hogy elkerülhessék a nem kívánt terhességet" - mondta Renate Baehr, a DSW ügyvezetője.

Az alapítványt 1991-ben hozta létre Erhard Schreiber hannoveri vállalkozó. A nonprofit szervezet felvilágosító munkával és adományokkal próbálja elősegíteni a családtervezést több afrikai és ázsiai országban.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×