eur:
388.92
usd:
363.32
bux:
68167.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megvan a bűnös: az AC/DC a globális pénzügyi válság oka

Ismét listavezető az ausztrál AC/DC zenekar Nagy-Britanniában. Csakhogy ennek a hithű rockereken kívül valószínűleg nem sokan örülnek. A veterán csapat ugyanis mindig akkor volt a csúcson idáig, amikor a szigetország komoly válságtól szenvedett.

Back in Black, Highway to Hell, Hells Bells - azaz Visszatérés feketében, Út a pokolba, és Pokoli Harangok - manapság Nagy-Britanniában a pénzügyi válsággal kapcsolják össze az amúgy jó kedélyű zenekar sötét hangulatot árasztó dalcímeit. S bár a Brian Johnson és Angus Young nevével fémjelzett csapatnak - a slágerlistás helyezésből ítélve - többszázezres rajongótábora van, sokan megbékélnének azzal, ha kedvenceik nem lennének listavezetők.

Az ok a Guardian című napilap szerint abban keresendő, hogy amikor az AC/DC a csúcson van a brit szigeteken, akkor az országot mély recesszió fenyegeti. A banda egyik legemlékezetesebb korongja, az előző énekesük halála után kiadott Back in Black - mellesleg minden idők második legnépszerűbb lemeze - például 20 százalékos inflációt és kétmilliós munkanélküliséget harangozott be.

A csapat hét évvel korábbi megalapításakor sem volt rózsás a helyzet; a világ éppen a nagy olajválságtól szenvedett, amikor a nyersanyag ára rövid időn belül a négyszeresére ugrott.

Jött a viszonylagos konszolidáció, és saját mércéjéhez képest az AC/DC nagyot bukott, amikor 1985-ös lemezüket "csak" egy millióan vették meg.

1990-ben ismét topon volt a zenekar, de a The Razor's Edge - azaz a most is aktuálisan hangzó Borotvaélen - nyomán jött a recesszió. Az idén pedig 28 év után és igencsak átütő módon tértek vissza a Black Ice című lemezzel - és a világ évtizedek óta nem tapasztalt válság elé néz.

Pszichológusok és szociológusok egyelőre nem mélyedtek el a leginkább a rock 'n rollról, a szabad szerelemről és egyfajta felhőtlen életérzésről dalolászó AC/DC receptjében. Tény azonban, hogy nem a másodlagos hitelpiac vagy a derivatív határidős ügyletek izgatják a bandatagokat - akit pedig igen, annak segítenek a felejtésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×