eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Szívgyógyszerrel megelőzhető a csonttörés

A szívelégtelenség kezelésére használatos egyik készítményt, a spironolaktont szedő betegek között lényegesen ritkább a csonttörés, mint a gyógyszerrel nem kezelt szívbetegek csoportjában. A vizsgálat eredményeit a szívgyógyászat vezető folyóirata, az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának lapja közölte.

Előfordul, hogy valamilyen betegség gyógyítására sikeresen alkalmazott készítmény szedését azért kell abbahagyni, mert mellékhatás lép fel. Most olyan mellékhatásról számolt be a szaksajtó, mely nem hátrányos, hanem igen kedvező eredménnyel jár.

A szívelégtelenség tüneteinek, panaszainak javítására világszerte alkalmazzák a spironolaktont, ami igen hatásos vizelethajtó. Állatkísérletes vizsgálatok azt mutatták, hogy ez a gyógyszer javítja az idősödő patkányok csontjának épségét: hatására a csontlágyulás lényegesen csökken.

Az állatkísérletek adatai egy amerikai kutatócsoport vezetőjének, Karl Weber professzornak azt sugallták, hogy érdemes volna ennek a kérdésnek az emberi vonatkozásait is megvizsgálni. Munkacsoportjával összegyűjtötte a Veteránok Egészségügyi Központjában, 1999-2005 között szívelégtelenség miatt kezelt betegek kórtörténetét.

A kutatók 4735 szívelégtelenség diagnózisával kórházi ápolást igénylő beteg részletes adatait elemezték. A vizsgált hat év alatt 167, általában idős embernek volt olyan balesete, melynek következtében valamilyen csonttörést szenvedett. Ezeknek a személyeknek az adatait 668, hasonló korú és nemű ember statisztikájával hasonlították össze, akiknek semmiféle törése nem volt.

A vizsgálat során a gyógyszer szedése mellett figyelembe vettek egyéb tényezőket is: az esetleges korábbi baleseteket, a testsúlyt, vagy a dohányzást. Az eredmények azt mutatták, hogy a spironolakton szedése 40 százalékkal csökkentette a csonttörés kockázatát azokhoz képest, akik ezt a gyógyszert nem szedték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×