eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

A fiatalok vallásosabbak, mint gondolnánk

A fiatalok és fiatal felnőttek számára a vallás sokkal fontosabb, mint azt általában hisszük - állapította meg a német Bertelsmann Alapítvány által a június 15 és 20 között az ausztráliai Sydneyben megrendezésre kerülő katolikus világifjúsági találkozó alkalmából készített tanulmány.

Világszerte öt fiatal felnőttből négy vallásos, 44 százalékuk mélyen vallásos, vagyis élénken foglalkoztatják őket vallási kérdések, gyakran imádkoznak és a vallás a hétköznapi életükre is kihat. Csak 13 százalék számára nem jelent semmit a vallás - írják a tanulmány szerzői, akik 2007 június és október között 21 országban mintegy 21 ezer fiatal véleményét tudakolták meg.

Különösen vallásosak a fiatal felnőttek az iszlám államokban és a fejlődő országokban. Európán kívül a fiatal protestánsok 80 százaléka mélyen vallásos és 18 százalék éppen hogy. A 18 és 29 éves európai protestánsok között hét százalék a mélyen vallásos. Hasonló a helyzet a fiatal katolikusok körében, akiknek egy negyede Európában, Európán kívül azonban 68 százaléka mélyen vallásos.

A nagy mértékben vallásos országokban - mint Nigéria vagy Guatemala - a fiatal felnőttek 90 százaléka naponta legalább egyszer imádkozik, Indiában, Marokkóban vagy Törökországban négy megkérdezett közül három.

Franciaországban viszont a fiatal felnőtteknek csupán kilenc százaléka imádkozik napjában, ez az arány Oroszországban nyolc, Ausztriában pedig hét százalék. Kivételt képez a fejlett ipari országok közül az Egyesült Államok, ahol a fiatalok 57 százaléka imádkozik naponta.

"Tipikusan európainak, nyugatinak" minősítette az alapítvány azt a feltevést, amely szerint a fiatalok kevésbé vallásosak, mint szüleik és nagyszüleik. Brazíliában, Törökországban és Nigériában a fiatal felnőttek 90 százaléka, Izraelben, Indonéziában és Olaszországban 80 százaléka hisz Istenben illetve a halál utáni életben, ez az arány azonban 99 százalék Marokkóban.

Európában a legtöbb vallásos fiatal magánügynek tekinti a szexualitást és a partnerkapcsolatot. A fiatal protestánsoknak csak hét, a katolikusoknak pedig 14 százaléka véli úgy, hogy a hit befolyással van az egyén intim életére. Európán kívül a protestánsok jó kétharmada, a katolikusoknak pedig kereken a fele véli úgy, hogy összefüggés van a vallásosság és a szexualitás között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×