eur:
387.24
usd:
356.29
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Kibírhatatlan hőhullámokra kell felkészülni

Egyre erőteljesebb és gyakoribb hőhullámok rázhatják meg a világot, amely emberek ezreinek halálát hozhatja. Eddig a legsúlyosabb ilyen esetet 2003-ban tapasztalhattuk, akkor a 40 fokos hőség következtében csak Franciaországban 15 ezren haltak meg.

Ezrek haltak meg 2003 nyarán, amikor egy jelentős hőhullám söpört végig Európán, a hőmérséklet pedig több helyen elérte a 40 fokot. A szakértők szerint azonban a jövőben is hasonlókra kell felkészülnünk, a hőhullámok pedig gyakoribbak és egyre erőteljesebbek lesznek.

A kutatók szerint az emberek a 40 fokos meleget hamarosan már elviselhetőnek fogják érezni, a hőhullámok alatt ugyanis ennél is melegebbet kell elszenvedniük.

Andreas Sterl, egy új számítógépes modell kidolgozója szerint az évszázad végére például Chicagóban hőmérséklet alkalmanként elérheti a 46 fokot, míg a párizsiaknak 2100-ra 42 fokos, a lyoniaknak pedig 45 fokos hőmérsékletre kell számítaniuk olykor.

A Holland Királyi Meteorológiai Intézet munkatára rámutat arra, hogy a globális felmelegedés előrejelzői általában csak az átlaghőmérsékleteket vetítik előre, arra azonban nem mutatnak rá, hogy a hőhullámok idején miket kell kiállniuk az embereknek.

Számításai szerint például a Los Angelesben élőknek alkalmanként 47 fokra, az Atlantaiaknak pedig 43 fokra kell számítaniuk. Mindez sokkal magasabb, mint az eddig ért melegrekordok ezekben a városokban.

De nem az itt élőknek kell a legrosszabbra felkészülniük. Az indiai Új-Delhiben akár 49 fokra, Brazília egye részein 49,5 fokra, Bagdadban pedig akár 50 fokra is melegedhet a hőmérséklet.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×