eur:
389.7
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A heteroszexuálisok között már nem kell számítani AIDS-világjárványra

Negyed századdal az AIDS-járvány kitörése után az egészségügyi világszervezet, a WHO szakembere kijelentette: a heteroszexuálisok körében ma már nem kell számolni világjárvánnyal.

Tíz évvel ezelőtt sokan mondták azt, hogy AIDS-járvány fog kitörni Ázsiában. Főleg Kínában aggódtak emiatt, de ma már nem valószínű, hogy ez bekövetkezik - nyilatkozta Kevin De Cock, az egészségügyi világszervezet, a WHO HIV/AIDS részlegének igazgatója, hozzátéve: egyes területeken kitörhetnek kisebb járványok.

A szakértő szerint sokan várták azt, hogy Kínán kívül Oroszország is AIDS-katasztrófa szélén áll, de úgy látja: nem valószínű, hogy kiterjedt járványra kell számítani a közel 145 millió lakosú országban.

Kevin De Cock szerint a megállapítás a heteroszexuálisokra igaz, ugyanis azok a férfiak, akik azonos nemű partnerrel létesítenek szexuális kapcsolatot, még mindig nagy veszélynek vannak kitéve. Véleménye szerint krízisben van az AIDS-stratégia ezen a területen, ugyanis az iparilag fejlett országokban a HIV-fertőzések száma a homoszexuálisok között nem csökken, sőt egyes helyeken nő.

A fejlődő világban teljesen elhanyagolják ezt a problémát, különösen Afrika Szaharán túli részein.

Több bírálat éri a globális AIDS-startégiát

Bár a világjárvány eshetőségét elvetette a szekértő, a halálos kór még most is több embert öl meg, mint amennyien a háborúkban és konfliktusokban együttvéve életüket vesztik. A nemrég közzétett ENSZ és WHO közös jelentése szerint ugyan már 3 millió fertőzött jut antiretrovirális kezeléshez a fejlődő világban, ez még mindig csak a harmada azoknak, akiknek szükségük lenne rá.

Sokan támadják azzal az AIDS és HIV ellen küzdő szervezeteket, hogy túlbecsülik a fertőzöttek számát, ezért elterelik a pénzt olyan betegségekről, mint a malária, ráadásul rosszul is csoportosítják a milliókat. Kevin De Cock szerint ezek rosszindulatú állítások, amik aláássák az AIDS elleni globális küzdelmet.

A globális AIDS-stratégia kritikusai azt is állítják, hogy óriási összegeket költenek azoknak az embereknek a felvilágosítására, akik nincsenek veszélyben, ahelyett, hogy a legveszélyeztetettebb csoportokra összpontosítanának. Kevin De Cock úgy fogalmazott: ebben a kritikában vannak jogos elemek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×