eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Részeg denevérek potyognak a fákról Sydney-ben

Éretlen gyümölcsöket majszoló denevéreket akarnak kiutálni Sydney botanikus kertjéből, mert a részeg jószágok a látogatókra esnek, zajosak, büdösek, ráadásul veszélyes vírust hordoznak.

Egy szerencsétlenül járt turistát injekciós kezelésben kellett részesíteni, miután a sydney-i botanikus kertben sétálva ráesett egy denevér. Az állat újra fel akart szállni, de közben belekapaszkodott a nőbe. A rémült turista barátai segítettek elhessegetni az állatot - a nő a derekán és a vállán szenvedett véres karmolási sérüléseket.

A botanikus kert dolgozói szerint egyáltalán nem szokatlan az ilyen támadás, ugyanis a fák lombjain olyan denevérfaj él, ami előszeretettel csemegézik a botanikus kertben található kakaópálma éretlen gyümölcséből - ez pedig toxikus anyagokat tartalmaz, amelyek az állat gyomrában megerjedve részegséghez közeli állapotot okoznak. Ennek az a következménye, hogy a denevérek lepottyannak a fákról, majd újra megpróbálnak felszállni.

A szerencsétlenül járt nőnek több oltást is be kellett adni a részeg denevér karmolásai után, mert félő volt, hogy az állat a súlyos idegrendszeri károsodást okozó Lyssa-vírust hordozza magában. Az elmúlt években Ausztráliában 2 ember kapott ilyen vírusfertőzést - mind a ketten belehaltak.

A botanikus kertben több mint 22 ezer részeges denevér él, miután kiszorultak a város környéki természetes élőhelyükről. A rókaszerű fejüknek és sárgás-vöröses-barna bundájuknak köszönhetően repülő rókáknak is nevezett állatok igazi kártevők: nagyon hangosak, pusztítják a botanikus kert ritka fáinak lombkoronáit és letörik ágaikat. Ráadásul ragacsos végterméket pottyantanak a világhírű operához vezető útra.

Kertészek most azon fáradoznak, hogy valahogy elűzzék a védett, de utált teremtményeket: láncfűrészek és járművek zajával próbálják őket megzavarni nappali alvásidejükben, így reményeik szerint 1-2 héten belül más élőhely után kezdenek nézni.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×