eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Dél-Európába utazóknak a trópusi betegségek ellen is fel kell készülniük

Súlyos trópusi betegségek kórokozói jelentek meg Dél-Európában a globális felmelegedés miatt - hívja fel a tengerparti nyaralásra készülők figyelmét a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetének igazgatója. Axmann Ágnes a Kínába utazókat arra inti, hogy az olimpiát rendező országban legalább annyi a hepatitis B-vírusa által fertőzött ember, mint Fekete-Afrikában.

A globális klímaváltozás nemcsak meleget hozott, hanem olyan betegségeket is, amelyek korábban a világnak csak egy másik pontján volt jelen. Az afrikai trópusi betegségek egy része már Nyugat-Európa mediterrán térségében is jelen van - figyelmeztetett az InfoRádióban a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetének igazgatója.

Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a betegségeket terjesztő rovarok, például a szúnyogok már a Földközi-tenger északi partvidékén is megfelelő klímát találnak a szaporodásra.

Az európai mediterráneum egyik leggyakoribb betegsége a hepatitis A, amely sárgaságot és bizonytalan hasi panaszokat okoz, emellett néhány napig tartó lázzal, elesettséggel, étvágytalansággal jár - mondta Axmann Ágnes. A kór fertőző élelmiszereken keresztül kapható el, lappangási ideje pedig akár egy hónap is lehet. A lappangási idő második felétől azonban a beteg már fertőz.

A betegség rövid távon megelőzhető az általános higiénés szabályok betartásával, tisztálkodással, aki azonban hosszabb időre, több hónapra látogat veszélyeztetett országba, annak érdemes védőoltással megelőzni a betegséget. A Földközi-tenger térsége mellett Ázsiában és Dél-Afrikában is veszélyes lehet a hepatitis A.

Akik az olimpia idejére Kínába látogatnak, azoknak érdemes figyelembe venni, hogy az ázsiai országban legalább olyan gyakori a hepatitis B-vírusfertőzés, mint Fekete-Afrikában. A rendezvényen azonban Axmann Ágnes szerint főleg a sportolók vannak nagyobb veszélynek kitéve, így nekik érdemes beadatniuk a védőoltást.

A levertséggel, étvágytalansággal és sárgasággal járó kór májsorvadást is okozhat. A B-vírus szexuális úton, vagy vérkészítmények által kaphatók el, de az intravénás drogokkal élők is veszélyeztetettek, ha közös tűt vagy fecskendőt használnak. A vírus általában 2-3 hónapig lappang.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×