eur:
388.6
usd:
360.94
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Jelentősen növeli az intelligenciaszintet az anyatej

A csecsemőkori szoptatás jótékonyan hat a gyermek intelligenciaszintjére a későbbi fejlődési szakaszában - állapították meg brit kutatók.

A kutatók majdnem 14 ezer gyermek életútját tekintették át több mint hat éven át és megállapították, hogy jobban szerepelnek az IQ-teszteken azok, akiket csecsemőkorukban szoptatott az édesanyja.

Az anyatejen élők átlagosan 5,9 ponttal magasabb eredményeket értek el, mint azok a társaik, akik kiskorukban tápszert kaptak. Emellett az írás- és olvasáskészségük is jobb volt az anyjuk emlőjéből táplált gyermekeknek.

Azt már a korábbi kutatások is megmutatták, hogy összefüggés van az intelligenciaszint és a között, hogy a vizsgált embert gyermekkorában hogyan etették. Ezek a vizsgálatok azonban nem szűrték ki azt a hatás, amelyet a szociális háttér jelent egy gyermek szellemi fejlődésében.

Többen azonban rámutatnak: az most sem vált világossá, hogy kizárólag az anyatejnek van ilyen jótékony hatása a gyermek fejlődésére, vagy annak a pszichés állapotnak is, amelyet a szoptatás jelent számukra. Azaz hasonló fejlődést érhetnek-e el azok a gyermekek, akik nem képesek szopni, de édesanyjuk lefeji a tejét, és cumisüvegből táplálja őket anyatejjel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×