eur:
389.94
usd:
365
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A halászatnak evolúciós hatása is van

Evolúciós változást idéz elő a tengeri halaknál a túlhalászat. Az élőlényeknek ugyanis alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy már a fiatal, kistermetű halakat is kifogják a tengerből.

Arról már többször beszámoltak a kutatók, hogy a világ óceánjait komolyan veszélyezteti a halak túlhalászása, a szennyezés és a klímaváltozás. Ennek következtében jelentősen csökkent a halállomány a vizekben.

Mára kiderült, hogy a folyamatot igen nehéz, szinte lehetetlen visszafordítani. Ennek az egyik oka, hogy a halászat olyan pusztulást idézett elő egyes tengerek halállományában, amelynek következtében kétségessé vált annak regenerálódása. Ráadásul a halászat nem állt le, és mára már olyan folyamatokat is elindított, amelyek jelentősen gyorsítják egyes fajok eltűnését.

Mivel fogynak a halak, a halászok egyre kisebb példányokat is kifognak, így a fajoknak lehetőségük sincs arra, hogy fenntartsák populációikat.

Egyes tanulmányok szerint mindezeknek köszönhetően néhány évtized alatt 90 százalékkal eshet vissza a többi mellett a tonhal vagy a szardínia állománya. A kutatók elengedhetetlennek tartják a szabályok szigorítását, a többi mellett azt, hogy bizonyos méret alatt ne lehessen kifogni a halakat.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×