INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Amerika nyugati része melegszik a leggyorsabban

InfoRádió / MTI
A világátlagnál csaknem kétszer gyorsabban melegszik az Egyesült Államok nyugati része - állapította meg egy környezetvédő szervezet.

A 11 nyugati államban 2003 és 2007 között 0,94 Celsius fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet a huszadik század átlagához képest, míg a globális átlag ugyanebben az öt évben 0,55 fokkal nőtt - mutatta ki legutóbbi felmérésében a Natural Resources Defense Council (NRDC) amerikai környezetvédő szervezet .

A régión belül a Colorado folyó medencéjében a legrosszabb a helyzet; ott 1,2 Celsius fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet az előző évszázad átlaga fölé. A folyó vízgyűjtőjében, a Sziklás hegység Wyoming, Utah és Colorado állambeli vidékein tavasszal gyorsabban olvad a hó, így kevesebb víz marad nyárra és rekord ütemben húzódnak vissza az állandó utánpótlást biztosító gleccserek. Mindeközben nagy és gyorsan terjeszkedő városok - például Los Angeles és San Diego - vízellátása függ a folyótól.

"A globális felmelegedés keményen sújtja a nyugatot, és ennek már vannak kézzelfogható jelei" - mondta Theo Spencer, az NRDC munkatársa. Az ezredforduló óta 2,7 milliárd dollár (440 milliárd forint) veszteség érte a mezőgazdaságot a szárazság miatt.

"A lazactenyésztés is hanyatlik, csökken a vadászatból származó bevétel, a turizmusban pedig azzal kell számolni, hogy egyre rövidebb lesz a síszezon" - tette hozzá.

A címlapról ajánljuk